Поширано пиле с пушен ориз и сос от кисело мляко и тахан
Рецепта от: Шейн Делия
Това е многокомпонентно ястие от близкоизточната кухня. Всеки елемент се приготвя отделно, а след това всичко се сглобява, за да се обединят вкусовете и текстурите. Пошираното пиле се накъсва на парченца и се смесва със задушения ориз басмати с пилешка кайма и лук. След това се поръсват с пържен лук, запържени ядки и сос от кисело мляко и тахан.
Продукти
- 6 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 200 г пилешка кайма
- 1 ч.л. семена кимион
- 1 с.л. бахарат (ливанска смес)
- морска сол
- 80 г яйчени нудъли Вермичели
- 500 г пушен ориз басмати
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка кориандър
- лимонов сок
- За пилето:
- 1 цяло пиле (около 1 кг)
- 3 скилидки чесън
- 3 дафинови листа
- 5 стръка мащерка
- морска сол
- За пържения лук:
- 300 мл олио
- 2 глави лук шалот
- За соса:
- 200 г пълномаслено кисело мляко
- 2 с.л. сусамов тахан
- 1/2 лимон, сок
- щипка сол
- За пържените ядки:
- 100 г безсолно масло
- 30 г печени кедрови ядки
- 30 г печени цели бланширани бадеми
- 30 г кашу
- 1 ч.л. червен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
- 1. Поставете цялото пиле в голяма тенджера със студена вода. Добавете обелените скилидки чесън, стръковете мащерка, дафиновите листа и щедра щипка сол. Захлупете и щом водата заври, варете пилето 10 минути. След това дръпнете от огъня и го оставете в захлупената тенджера 1 час. След това го извадете в голяма чиния, като хубаво го отцедите. Оставете го да изстине.
- 2. За ориза запържете нарязания на ситно лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън в не силно загрят тиган с 2 с.л. зехтин. Щом лукът стане прозрачен, добавете пилешката кайма и я запържете, като я раздробявате с помощта на тел за бъркане. Добавете семената кимион, сместа от седем ливански подправки и сол. Разбъркайте. Щом каймата придобие тъмнокафяв цвят, пресипете сместа в чиния.
- 3. В същия тиган сипете 2-3 с.л. зехтин и запържете в него начупените вермичели. Пържете докато нудълите придобият тъмнозлатист цвят. Върнете сместа с кайма в тигана и разбъркайте добре. Добавете пушения ориз басмати (предварително измит под течаща вода, докато водата под него стане прозрачна) и разбъркайте. Добавете пилешки бульон - 2 см над ориза. Сложете капак и щом сместа заври, намалете силата на огъня и гответе докато течността се абсорбира напълно от ориза.
- 4. За пържения лук нарежете лука на много тънки ивици с помощта на ренде Мандолина. Поставете лука и студеното олио в малка тенджерка и загрейте на умерен огън. Гответе докато олиото започне да бълбука (да не се загрява повече от 180 градуса), а лукът стане златист. Извадете лука с помощта на решетеста лъжица върху кухненска хартия и го поресете със сол.
- 5. За соса в купичка разбъркайте добре киселото мляко и тахана. Добавете лимонов сок и сол и разбъркайте отново.
- 6. Накъсайте пилето на парченца.
- 7. Докато запържвате ядките, започнете да сглобявате ястието - в голяма чиния сипете пушен ориз басмати, върху него подредете накъсаното пиле. Полейте със сос от кисело мляко.
- 8. Разтопете маслото в малък тиган. Добавете трите вида ядки и ги запържете до златисто. Накрая добавете червен пипер и сол и разбъркайте. Полейте сместа върху ястието. Накрая поръсете с листа кориандър, магданоз и пържен лук.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски