Поширани праскови с малинов шербет

Поширани праскови с малинов шербет

Начин на приготвяне:

1. За прасковите направете захарен сироп, като сипете водата и захарта в тенджера. Разбъркайте и оставете сместа да заври.
2. Разполовете прасковите и отстранете костилките. Поставете половинките праскови в захарния сироп. Захлупете и варете 10-12 минути, като по средата на готвенето обърнете прасковите. Кожата им ще се отдели, отстранете я. Прасковите трябва да омекнат, но не да се разпадат. Оставете ги да изстинат добре.
3. За шербета поставете малините - пресни или замразени в кухненски робот заедно с прясното мляко и захарта. Пасирайте до гладкост. Добавете прецедения лимонов сок и разбъркайте отново. Прецедете сместа през цедка, като си помагате с шпатула. Пресипете сместа в машина за сладолед и следвайте инструкциите на уреда. След това пресипете сместа в купа с капак и я замразете във фризер. Ако не разполагате с машина за сладолед, пресипете сместа в стъклен съд с капак и поставете във фризера за  2 часа, като през това време вадите сместа три пъти и разбърквате с помощта на вилица кристалчетата.
4. Сервирайте поширани праскови със сироп в стъклени купички. Най-отгоре поставете топка шербет.

Продукти

За прасковите:

  • 4 праскови
  • 100 г захар
  • 50 мл вода

За шербета:

  • 150 г малини
  • 150 мл прясно мляко
  • 60 г захар
  • 4 с.л. лимонов сок

Свързани рецепти