Плодовете се пошират цели в сироп с розмарин и портокалова кора. Сервират се полети със сироп и с домашно приготвени бисквити "Котешки езичета". А ако ви остане от сиропа, добавете го към чаша шампанско или студен чай - невероятно вкусно е!

Продукти

  • 6 праскови
  • 400 г захар
  • 2 стръка розмарин
  • 3 ленти портокалова кора
  • 2 литра вода
  • За бисквитите:
  • 125 г масло
  • 125 г захар
  • 3 белтъка
  • 185 г брашно
  • шушулка ванилия

Начин на приготвяне:

  • 1.Сипете водата в дълбок тиган и добавете захарта. Пуснете стръковете розмарин и портокаловата кора. Щом сместа заври, внимателно поставете целите праскови в тигана. Поставете капак от хартия за печене върху тях и гответе на слаб огън 20 минути. След това оставете прасковите да изстинат в сиропа.
  • 2. За бисквитите смесете мекото масло със захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбъркайте с помощта на миксер. Добавете белтъците един по един, като разбивате след всеки. Накрая добавете пресятото брашно. Разбъркайте до хомогенност и оставете тестото да престои 20-30 минути.
  • 3. Пресипете тестото в шприц с гладък накрайник и шприцовайте бисквити „езичета“ с дължина 5-6 см в тава, постлана с хартия за печене. Печете бисквитите в предварително загрята фурна на 190 градуса (с вентилатор) 5-8 минути.
  • 4. Извадете по една праскова в десертна чиния. Обелете я и я полейте със сироп. Поднесете с бисквити „Котешки езичета“.

Свързани рецепти

Виж всички