Това е семпъл десерт, но когато го приготвите в сезона на прасковите, той ще се превърне в необикновен. Пластове от поширани праскови, сметаново-рикотен крем, натрошени бисквити и бързо малиново кули - вкусно и свежо!

Продукти

  • 4 праскови
  • 1 с.л. вержус (сок от неузряло грозде)
  • 2 ч.ч. захар
  • 2 шушулки ванилия
  • 1 ч.ч. рикота
  • ½ ч.ч. пълномаслена течна сметана
  • 4 бишкоти
  • пудра захар
  • За кулито:
  • 200 г малини
  • 2 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте вода до завиране в тенджера. Добавете захарта и вержуса (може да го замените с лимонов сок).
  • 2. Потопете предварително измитите праскови във врящата вода. Поставете капак и варете 8-10 минути.
  • 3. За кулито в хаванче сипете 2 с.л. пудра захар и малините. Смачкайте ги на пюре и ги оставете да престоят 5-10 минути.
  • 4. В купа смесете рикотата с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и сметаната. Добавете пудра захар за подслаждане, по ваш вкус. Разбийте добре, до образуването на меки връхчета.
  • 5. Обелете пошираните праскови и ги нарежете на едри резени.
  • 6. За да сглобите десерта, подредете резени праскови на дъното на стъклена купичка или чаша, поръсете с малиново кули, натрошете бишкоти или бисквити амарети и сипете от сместа с рикота. Добавете още резени праскови, натрошени бишкоти, сметанов крем и завършете с малиново кули.

Свързани рецепти

Виж всички