Поширана риба със зеленчуци

Поширана риба със зеленчуци

Начин на приготвяне:

1. За рецептата може да използвате филе от всякакъв вид бяла риба. Филетата трябва да са добре почистени от кости и кожа. Изрежете мазната им част. Посолете ги обилно и ги оставете настрани за 10-15 минути.
2. Разтопете маслото в дълбок тиган, на слаб огън. Добавете фино настърганата кора на единия лимон, а след това и сока на двата лимона /може да използвате лайм вместо лимон/. Пуснете листата кафир лайм /ако използвате сухи, добавете 5-6/.
3. Нарежете всяко филе риба на 3 парчета. Поставете парчетата риба в маслото - температурата му трябва да бъде 50-60 градуса. Обръщайте парчетата риба от двете страни, до готовност. Ако е необходимо, върнете съда на котлона, на слаб огън.
4. В друг тиган сипете 100-200 мл вода. Накъсайте карфиола на розички, а всяка розичка нарежете на тънки филийки. Щом водата заври, добавете карфиола и 2 с.л. зехтин. Гответе 4-5 минути. Добавете нарязаните на кубчета домати и листата спанак. Овкусете със сол и черен пипер. След минута дръпнете от огъня.
5. Извадете парчетата риба от маслото с помощта на решетеста лъжица. Сервирайте поширана риба заедно със задушени зеленчуци.

Продукти

  • 600 г филе от бяла риба
  • 400 г масло
  • 2 лимона
  • настъргана кора и сок
  • сол и черен пипер
  • 0.5 глава карфиол
  • 1 връзка спанак
  • 4 домата
  • 200 мл вода
  • 50 мл зехтин
  • сол и черен пипер
  • 3 листа от кафир лайм

Свързани рецепти