Начин на приготвяне:

Една по-интересна рецепта за лаврак, завит на руло и поширан в бульон и мляко.
1. Филетирайте двата лаврака, като направите по един напречен разрез при главата и при опашката на всяка риба, а след това разрежете рибата по гръбнака. След като отделите двете филета от всяка риба, отстранете костите и кожата.
2. Нарежете ¼ небелена зелена ябълка на тънки резени и ги подредете в тавичка, постлана с хартия за печене. Поръсете ги с лимонов сок и щипка пудра захар. Нарежете на едро бялата част на стръка праз и подредете парчетата до ябълката в тавичката. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса до омекване.
3. За плънката за тази рецепта за поширана риба загрейте 3-4 с.л. зехтин в тиган и запържете в него нарязаните на ситно лук, чесън, резене. Добавете и нарязана на ситни кубчета 0.5 небелена зелена ябълка. Щом зеленчуците и ябълката поомекнат, добавете саликорнията, фино настъргана кора на лимона и горчицата. Овкусете със сол и черен пипер и добавете 2 с.л. рибен бульон. Щом бульонът се поеме от сместа, дръпнете от огъня.
4. За билковото масло сложете маслото със стайна температура във висок съд и добавете 2 с.л. от плънката за поширания лаврак. Разбийте с помощта на миксер, с приставка за разбиване тел. Прехвърлете билковото масло в пош с гладък накрайник и го поставете в хладилник за 10 минути.
5. По средата на всяко филе лаврак направете разрез по дължина, около 5-6 см. и запълнете образувалия се джоб с част от плънката. След това завийте на руло и промушете дървено шишче, за да го държи затворено.
6. За рецептата за поширан лаврак в тенджерка сипете 200 мл рибен бульон и прясното мляко. Добавете ¼ зелена ябълка, нарязана на кубчета, стрък розмарин. Добавете и розичките романеско и карфиол. Загрейте сместа на слаб огън до 80-90 градуса. Тогава поставете вътре рулата от лаврак с плънка и поширайте 10 минути.
7. За гарнитура към лаврака нарежете останалата зелена част от стръка праз на ситно и го запържете в тиган с 2 с.л. зехтин. Добавете 3 с.л. от сместа за поширане, овкусете със сол и черен пипер и гответе 2-3 минути. Накрая поръсете с нарязан копър.
8. Поднесете рецептата за лаврак, като на дъното на дълбока чиния сипете 1 с.л. от гарнитурата с праз. Върху него поставете руло поширан лаврак, а около него подредете розички романеско и карфиол. Между розичките шприцовайте точки билково масло. Украсете с чипс от печена ябълка и стрък копър.





Рецепти за лаврак




Рецепта за поширана риба




Рецепти за поширан лаврак

Продукти

  • 2 лаврака
  • зехтин
  • 1 глава лук шалот
  • 2 скилидки чесън
  • 0.5 резене /фенхел/
  • 120 г масло
  • 5 листа салвия
  • 1 зелена ябълка
  • 1 стрък праз
  • 30 г саликорния
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. горчица
  • 1 лимон
  • 250 мл рибен бульон
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 стрък розмарин
  • 5 розички романеско
  • 5 розички карфиол
  • 3 с.л. нарязан копър

Свързани рецепти