Поширан лаврак, пълнен със зелени ябълки и билково масло
Рецепта от: Божана Кацарова
Една по-интересна рецепта за лаврак, завит на руло и поширан в бульон и мляко.
1. Филетирайте двата лаврака, като направите по един напречен разрез при главата и при опашката на всяка риба, а след това разрежете рибата по гръбнака. След като отделите двете филета от всяка риба, отстранете костите и кожата.
2. Нарежете ¼ небелена зелена ябълка на тънки резени и ги подредете в тавичка, постлана с хартия за печене. Поръсете ги с лимонов сок и щипка пудра захар. Нарежете на едро бялата част на стръка праз и подредете парчетата до ябълката в тавичката. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса до омекване.
3. За плънката за тази рецепта за поширана риба загрейте 3-4 с.л. зехтин в тиган и запържете в него нарязаните на ситно лук, чесън, резене. Добавете и нарязана на ситни кубчета 0.5 небелена зелена ябълка. Щом зеленчуците и ябълката поомекнат, добавете саликорнията, фино настъргана кора на лимона и горчицата. Овкусете със сол и черен пипер и добавете 2 с.л. рибен бульон. Щом бульонът се поеме от сместа, дръпнете от огъня.
4. За билковото масло сложете маслото със стайна температура във висок съд и добавете 2 с.л. от плънката за поширания лаврак. Разбийте с помощта на миксер, с приставка за разбиване тел. Прехвърлете билковото масло в пош с гладък накрайник и го поставете в хладилник за 10 минути.
5. По средата на всяко филе лаврак направете разрез по дължина, около 5-6 см. и запълнете образувалия се джоб с част от плънката. След това завийте на руло и промушете дървено шишче, за да го държи затворено.
6. За рецептата за поширан лаврак в тенджерка сипете 200 мл рибен бульон и прясното мляко. Добавете ¼ зелена ябълка, нарязана на кубчета, стрък розмарин. Добавете и розичките романеско и карфиол. Загрейте сместа на слаб огън до 80-90 градуса. Тогава поставете вътре рулата от лаврак с плънка и поширайте 10 минути.
7. За гарнитура към лаврака нарежете останалата зелена част от стръка праз на ситно и го запържете в тиган с 2 с.л. зехтин. Добавете 3 с.л. от сместа за поширане, овкусете със сол и черен пипер и гответе 2-3 минути. Накрая поръсете с нарязан копър.
8. Поднесете рецептата за лаврак, като на дъното на дълбока чиния сипете 1 с.л. от гарнитурата с праз. Върху него поставете руло поширан лаврак, а около него подредете розички романеско и карфиол. Между розичките шприцовайте точки билково масло. Украсете с чипс от печена ябълка и стрък копър.
Продукти
- 2 лаврака
- зехтин
- 1 глава лук шалот
- 2 скилидки чесън
- 0.5 резене /фенхел/
- 120 г масло
- 5 листа салвия
- 1 зелена ябълка
- 1 стрък праз
- 30 г саликорния
- сол и черен пипер
- 1 с.л. горчица
- 1 лимон
- 250 мл рибен бульон
- 50 мл прясно мляко
- 1 стрък розмарин
- 5 розички романеско
- 5 розички карфиол
- 3 с.л. нарязан копър
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол