Португалски тарт
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. Намажете с масло дъното и стените на форма за тарт с подвижно дъно (диаметър 20 см). Извадете на момента масленото тесто от хладилника, за да е студено. Постелете единия разточен маслено тесто и го напаснете по дънъто и стените на формата. С другия лист попълнете дупките. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото по дъното с вилица. Постелете хартия за печене и изсипете оризови зърна върху нея, като ги разстилате на един слой. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути, докато по края тестото стане златисто.
2. Отстранете хартията и оризовите зърна и намажете тестото с предварително разбит жълтък. Поръсете с 1 с.л. захар и печете още 15 минути.
3. За крема сипете прясното мляко и сметаната в тенджерка. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и загрейте почти до точката на кипене.
4. В голяма купа разбийте жълтъците с 3/4 ч.ч. захар и царевично нишесте, докато сместа стане светла и лъскава. На тънка струйка, при непрекъснато енергично разбиване, добавете горещото мляко към сместа с жълтъци. Пресипете сместа в тенджерката и загрейте на умерен огън. Бъркайте непрекъснато, с помощта на тел, докато сместа не се сгъсти. Пресипете крема в по-плитък съд и покрийте с прозрачно фолио. Оставете да се охлади напълно в хладилник.
5. Изсипете студения крем върху напълно изстиналата основа от маслено тесто. Печете тарта в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути.
6. Щом изпечения тарта изстине за картко, извадете го от формата и го прехвърлете върху поднос. Поръсете с тънък слой канела, с помощта на фина цедка.
Продукти
- 7 жълтъка
- 3/4 ч.ч. захар
- 2 с.л. царевично нишесте
- 500 мл прясно мляко
- 100 мл течна сметана (35% масленост)
- 1 шушулка ванилия
- 2 пакета маслено тесто
- 1/2 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене