Португалски пай с тиква
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За да направите виенското тесто, изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. Изсипете останалите продукти, яйцето разбийте предварително, в кладенчето, постепенно смесете продуктите и омесете тестото. Сплескайте го и го увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилника за 30 минути.
2. Разточете тестото с дебелина около 4 мм., като поръсите малко брашно под и върху него. Изрежете кръг от тестото с диаметър 25 см, по дъното на формата. Поставете тестото в плоска тава, постлана с хартия за печене и го изпечете за 10 минути на 170 градуса.
3. Обелете и нарежете тиквата на малки кубчета. Бланширайтея за 2-3 минути, без водата да завира. Изцедете тиквата върху кухненска салфетка.
4. Измийте хубаво портокалите. Нарежете кората им на дребни кубчета и ги сложете в тенджерка заедно със захарта, малко портокалов сок и вода. Оставете сместа да ври 4 минути и след това я охладете в чиния.
5. Отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците разбийте на ръка заедно с 1 с.л. захар и настърганата кора на лимона и лайма. Добавете малко лимонов сок и канелата. Разбъркайте. белтъците разбийте с останалата захар с помощта на миксер на пяна.
6. Запечете бадемите за украса на пая в тавичка, постлана с хартия за печене на 180 градуса за 8 минути.
7. Смелете суровите филирани бадеми фино в блендер заедно с брашното.
8. Към сместа с жълтъци добавете захаросаните портокалови корички и разбъркайте. Добавете половината от фината смес от бадеми и брашно. Разбъркайте. Сипете малко от разбитите белтъци и внимателно разбъркайте. След това добавете тиквата, още от белтъците, останалото от смлените бадеми. Разбъркайте. След това изсипете цялата смес към белтъците и разбъркайте.
9. намажете с масло форма с подвижно дъно. Постелете дъното и с хартия за печене и изсипете сместа във формата. Тръснете леко формата, за да се разпределеи сместа и печете 40 минути на 180 градуса.
10. Поставете изпечената основа на пая от виенско тесто върху поднос. Намажете я с портокаловия конфитюр, като предварително сте премахнали по-големите парченца плод. Обърнете формата с изпечения и изстинал тиквен пълнеж. Отстранете хартията от дъното му и го поставете върху намазаната основа. Намажете пълнежа с помощта на четчица със смес от лимонов сок, сок от лайм и портокалов ликьор. Намажете с още малко конфитюр. Поръсете със запечените бадеми, нанесете и по борда на пая. Накрая поръсете пая с пудра захар.
2. Разточете тестото с дебелина около 4 мм., като поръсите малко брашно под и върху него. Изрежете кръг от тестото с диаметър 25 см, по дъното на формата. Поставете тестото в плоска тава, постлана с хартия за печене и го изпечете за 10 минути на 170 градуса.
3. Обелете и нарежете тиквата на малки кубчета. Бланширайтея за 2-3 минути, без водата да завира. Изцедете тиквата върху кухненска салфетка.
4. Измийте хубаво портокалите. Нарежете кората им на дребни кубчета и ги сложете в тенджерка заедно със захарта, малко портокалов сок и вода. Оставете сместа да ври 4 минути и след това я охладете в чиния.
5. Отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците разбийте на ръка заедно с 1 с.л. захар и настърганата кора на лимона и лайма. Добавете малко лимонов сок и канелата. Разбъркайте. белтъците разбийте с останалата захар с помощта на миксер на пяна.
6. Запечете бадемите за украса на пая в тавичка, постлана с хартия за печене на 180 градуса за 8 минути.
7. Смелете суровите филирани бадеми фино в блендер заедно с брашното.
8. Към сместа с жълтъци добавете захаросаните портокалови корички и разбъркайте. Добавете половината от фината смес от бадеми и брашно. Разбъркайте. Сипете малко от разбитите белтъци и внимателно разбъркайте. След това добавете тиквата, още от белтъците, останалото от смлените бадеми. Разбъркайте. След това изсипете цялата смес към белтъците и разбъркайте.
9. намажете с масло форма с подвижно дъно. Постелете дъното и с хартия за печене и изсипете сместа във формата. Тръснете леко формата, за да се разпределеи сместа и печете 40 минути на 180 градуса.
10. Поставете изпечената основа на пая от виенско тесто върху поднос. Намажете я с портокаловия конфитюр, като предварително сте премахнали по-големите парченца плод. Обърнете формата с изпечения и изстинал тиквен пълнеж. Отстранете хартията от дъното му и го поставете върху намазаната основа. Намажете пълнежа с помощта на четчица със смес от лимонов сок, сок от лайм и портокалов ликьор. Намажете с още малко конфитюр. Поръсете със запечените бадеми, нанесете и по борда на пая. Накрая поръсете пая с пудра захар.
Продукти
- За виенското тесто:0.5 яйце 150 г брашно 100 г масло 50 г захарЗа захаросаните портокалови корички:3 портокала 250 г захар 250 мл водаЗа пълнежа с тиква:250 г тиква 6 яйца 170 г захар 1 ч.л. канела 250 г филирани бадеми 50 г брашноЗа украса:100 г филирани бадеми 2 с.л. портокалов конфитюр 2 с.л. галета 1 портокал настъргана кора 1 лайм
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери