Портокалов шифонен кекс

Портокалов шифонен кекс

Начин на приготвяне:

1. За кексовото тесто в голяма купа сипете брашното, бакпулвера, солта и 1 ч.ч. захар. Разбъркайте добре и направете кладенче в сместа.
2. Отделете белтъците от жълтъците. Белтъците отделете в друга голяма купа. А в кладенчето сипете жълтъците, водата, олиото и портокаловия сок. Разбъркайте с помощта на тел до хомогенност. Добавете фино настърганата портокалова кора и разбъркайте отново. 
3. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете винения камък и останалата половин чаша захар в движение. Разбийте до образуването на пухкав сняг.
4. Добавете разбитите белтъци на няколко порции към останалата смес, като разбърквате внимателно, до хомогенност. Пресипете сместа във форма тип "Ейнджъл" с подвижно дъно /височина 25 см/. Печете кекса в предварително загрята фурна на 160 градуса 55-60 минути.
5. След като кекса изстине за кратко, прокарайте нож по стените на формата, за да отделите кекса. Избутайте дъното на формата заедно с кекса, след това отделете кекса и го поставете върху поднос.
6. Поднесете парче портокалов кекс, гарнирано с лъжица бита сметана /разбийте до полутвърдо състояние сметаната със захарта и ваниловия екстракт с помощта на миксер/ и поръсете със захаросани портокалови корички*.

*Обелете кората на предварително добре измит и подсушен портокал /по възможност органично отгледан/ с помощта на белачка за зеленчуци. Нарежете кората на тънки лентички. В тенджерка сложете захарта и водата. Щом сместа заври, добавете коричките и намалете силата на огъня. Гответе около 15 минути, докато коричките омекнат. Разпръснете коричките върху лист хартия за печене и ги оставете да изсъхнат. Оваляйте ги в купа със захар.

Продукти

  • 2 ч.ч. брашно
  • 4 ч.л. бакпулвер
  • 0.5 ч.л. сол
  • 1.5 ч.ч. захар
  • 0.5 ч.ч. слънчогледово олио
  • 6 яйца
  • 2 с.л. настъргана портокалова кора
  • 0.5 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок
  • 0.25 ч.л. винен камък
  • 50 мл студена вода

За гарниране:

  • 1 ч.ч. течна сметана
  • 1 с.л. захар
  • 0.5 ч.л. ванилов екстракт

За портокаловите корички:

  • 1 портокал
  • кора
  • 0.5 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. вода

Свързани рецепти