Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Портокалов шифонен кекс

категория 0/5
1. За кексовото тесто в голяма купа сипете брашното, бакпулвера, солта и 1 ч.ч. захар. Разбъркайте добре и направете кладенче в сместа.
2. Отделете белтъците от жълтъците. Белтъците отделете в друга голяма купа. А в кладенчето сипете жълтъците, водата, олиото и портокаловия сок. Разбъркайте с помощта на тел до хомогенност. Добавете фино настърганата портокалова кора и разбъркайте отново. 
3. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете винения камък и останалата половин чаша захар в движение. Разбийте до образуването на пухкав сняг.
4. Добавете разбитите белтъци на няколко порции към останалата смес, като разбърквате внимателно, до хомогенност. Пресипете сместа във форма тип "Ейнджъл" с подвижно дъно /височина 25 см/. Печете кекса в предварително загрята фурна на 160 градуса 55-60 минути.
5. След като кекса изстине за кратко, прокарайте нож по стените на формата, за да отделите кекса. Избутайте дъното на формата заедно с кекса, след това отделете кекса и го поставете върху поднос.
6. Поднесете парче портокалов кекс, гарнирано с лъжица бита сметана /разбийте до полутвърдо състояние сметаната със захарта и ваниловия екстракт с помощта на миксер/ и поръсете със захаросани портокалови корички*.

*Обелете кората на предварително добре измит и подсушен портокал /по възможност органично отгледан/ с помощта на белачка за зеленчуци. Нарежете кората на тънки лентички. В тенджерка сложете захарта и водата. Щом сместа заври, добавете коричките и намалете силата на огъня. Гответе около 15 минути, докато коричките омекнат. Разпръснете коричките върху лист хартия за печене и ги оставете да изсъхнат. Оваляйте ги в купа със захар.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
Рецепта на: Марта Стюарт