Портокалово тирамису
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За бишкотите разбийте белтъците с помощта на миксер. Щом придобият обем, добавете захарта и продължете разбиването до получаването на твърди върхове.
2. Добавете финосмлените бадеми и пудрата захар към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула.
3. Прехвърлете сместа в пош с гладък накрайник, като за удобство поставите първо поша в кана. Върху голяма плоска тава шприцовайте дълги бисквити, като в двата края ги направите по-дебелички. Печете бишкотите в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
4. За заливката разбийте сметаната с пудрата захар. Смесете маскарпонето с настърганата кора на 2 портокала. Добавете маскарпонето към сметаната и разбийте до гладкост.
5. В друга купа сложете жълтъците, кристалната захар и сока на портокалите. Разбийте жълтъците на водна баня с помощта на тел, докато се сгъстят и изсветлеят. Жълтъците трябва да си увеличат обема многократно.
6. Добавете първо малка част от разбитите жълтъци към сметаната и маскарпонето. Разбъркайте внимателно. Добавете и останалите жълтъци и разбъркайте.
7. На дъното на дълбока порцеланова купа подредете бишкотите, с гладката страна нагоре. Намажете ги с малко портокалов ликьор и излейте заливката върху тях.
8. Обелете 2 портокала и ги нарежете на тънки резени, като премахнете бялата им ципа. Подредете портокалите върху заливката. Поръсете какао и украсете с листа мента.Охладете десерта преди поднасяне.
Продукти
- За бишкотите:
- 3 белтъка
- 110 г захар
- 90 г фино смлени бадеми
- 40 г пудра захар
- 20 г брашно
- За заливката:
- 2 портокала
- настъргана кора и сок
- 250 г маскарпоне
- 150 мл течна сметана
- 3 с.л. пудра захар
- 50 г захар
- Допълнително:
- портокалов ликьор
- 2 портокала
- 1 с.л. какао
- 1 стрък мента
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни