Портокалово тирамису

Портокалово тирамису
Предаване: Пекарната на РудолфГледайте в: Петък, 14 май от 09:00 | Петък, 14 май от 09:30

Начин на приготвяне:

1. За бишкотите разбийте белтъците с помощта на миксер. Щом придобият обем, добавете захарта и продължете разбиването до получаването на твърди върхове.

2. Добавете финосмлените бадеми и пудрата захар към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула.

3. Прехвърлете сместа в пош с гладък накрайник, като за удобство поставите първо поша в кана. Върху голяма плоска тава шприцовайте дълги бисквити, като в двата края ги направите по-дебелички. Печете бишкотите в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.

4. За заливката разбийте сметаната с пудрата захар. Смесете маскарпонето с настърганата кора на 2 портокала. Добавете маскарпонето към сметаната и разбийте до гладкост.

5. В друга купа сложете жълтъците, кристалната захар и сока на портокалите. Разбийте жълтъците на водна баня с помощта на тел, докато се сгъстят и изсветлеят. Жълтъците трябва да си увеличат обема многократно.

6. Добавете първо малка част от разбитите жълтъци към сметаната и маскарпонето. Разбъркайте внимателно. Добавете и останалите жълтъци и разбъркайте.

7. На дъното на дълбока порцеланова купа подредете бишкотите, с гладката страна нагоре. Намажете ги с малко портокалов ликьор и излейте заливката върху тях.

8. Обелете 2 портокала и ги нарежете на тънки резени, като премахнете бялата им ципа. Подредете портокалите върху заливката. Поръсете какао и украсете с листа мента.Охладете десерта преди поднасяне.

Продукти

За бишкотите:

  • 3 белтъка
  • 110 г захар
  • 90 г фино смлени бадеми
  • 40 г пудра захар
  • 20 г брашно

За заливката:

  • 2 портокала
  • настъргана кора и сок
  • 250 г маскарпоне
  • 150 мл течна сметана
  • 3 с.л. пудра захар
  • 50 г захар

Допълнително:

  • портокалов ликьор
  • 2 портокала
  • 1 с.л. какао
  • 1 стрък мента

Свързани рецепти