Начин на приготвяне:
1. За тестото сложете яйцата и жълтъка в купа. Настържете кората на портокала и изтискайте сока му. добавете олиото и захарта. Разбийте сместа с тел.
2. Смесете брашното с бакпулвера. Добавете ги към течната смес. Бъркайте с помощта на дървена лъжица или шпатула до гладко тесто.
3. Загрейте олио в тенджера или фритюрник до 180 градуса. Загребвайте от тестото за бухти с лъжица за сладолед и пускайте топчетата да се пържат. Пържете ги до златисто.
4. За сиропа сложете в тенджерка водата, захарта, сока на лимона и портокала и меда. Пуснете половинка лимон и половинка портокал, от изтисканите - за аромат. Сложете сиропа да заври и варете около 3 минути, до сгъстяване.
5. Потапяйте на порции изпържените бухти в сиропа, като ги обръщате от всички страни. След това ги изваждайте в чиния.
6. Накрая поръсете бухтите с печени нарязани шам-фъстъци.
2. Смесете брашното с бакпулвера. Добавете ги към течната смес. Бъркайте с помощта на дървена лъжица или шпатула до гладко тесто.
3. Загрейте олио в тенджера или фритюрник до 180 градуса. Загребвайте от тестото за бухти с лъжица за сладолед и пускайте топчетата да се пържат. Пържете ги до златисто.
4. За сиропа сложете в тенджерка водата, захарта, сока на лимона и портокала и меда. Пуснете половинка лимон и половинка портокал, от изтисканите - за аромат. Сложете сиропа да заври и варете около 3 минути, до сгъстяване.
5. Потапяйте на порции изпържените бухти в сиропа, като ги обръщате от всички страни. След това ги изваждайте в чиния.
6. Накрая поръсете бухтите с печени нарязани шам-фъстъци.
Продукти
За сиропа:
- 350 г захар
- 500 мл вода
- 1 портокал
- 1 лимон
- 60 г мед
За тестото:
- 2 яйца
- 1 жълтък
- 50 г захар
- 4 с.л. олио
- 1 портокал
- 300 г брашно
- 7 г бакпулвер
За поръсване:
- 2 с.л. белени шам-фъстъци