Портокалова торта от Фризия
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За тестото разбийте яйцето със захарта. След това добавете маслото. Наржете на ситно портокаловите кори. /В краен случай може да настържете просто кората на 1 портокал вместо корите./ Добавете ги към сместа заедно с брашното с набухвател. Разбъркайте. Добавете зрънцата анасон и индийското орехче. Извадете тестото и го доомесете на ръка. Получава се лепкаво, затова го сложете в поднос, постлан с хартия за печене и го оставете в хладилник или фризер да се стегне.
2. Бадемовата паста се приготвя като се смелят в блендер бадемите със захарта. След това се добавя белтъка, след известно време и лимоновия сок и продължете смесването. Ако сместа е суха, добавете и жълтъка на яйцето. Сложете пастата в чиния, покрита с прозрачно фолио и я оставете в хладилник.
3. Намажете квадратна форма с масло. Извадете стегнатото тесто от хладилника. Разточето го леко и го разделете на две части. Всяка част разточете, поръсвайки я с брашно, в квадратна форма. Помагайте си и с ръце. Сложете единия блат от тесто на дъното на тавата и го разстелете хубаво с набрашнени ръце. След това извадете бадемовата паста и по същия начин я разточете и напаснете върху тестото в тавата. Отгоре сложете втория блат от тестото.
Работете бързо с тестото и с пастата.
Изпечете тортата на 160 градуса за 30 минути.
4. Готовата торта украсете с шприцирана бита сметана, портокалови кори и парченца шоколад.
2. Бадемовата паста се приготвя като се смелят в блендер бадемите със захарта. След това се добавя белтъка, след известно време и лимоновия сок и продължете смесването. Ако сместа е суха, добавете и жълтъка на яйцето. Сложете пастата в чиния, покрита с прозрачно фолио и я оставете в хладилник.
3. Намажете квадратна форма с масло. Извадете стегнатото тесто от хладилника. Разточето го леко и го разделете на две части. Всяка част разточете, поръсвайки я с брашно, в квадратна форма. Помагайте си и с ръце. Сложете единия блат от тесто на дъното на тавата и го разстелете хубаво с набрашнени ръце. След това извадете бадемовата паста и по същия начин я разточете и напаснете върху тестото в тавата. Отгоре сложете втория блат от тестото.
Работете бързо с тестото и с пастата.
Изпечете тортата на 160 градуса за 30 минути.
4. Готовата торта украсете с шприцирана бита сметана, портокалови кори и парченца шоколад.
Продукти
- 120 г захаросани портокалови корички 1 яйце 200 г светлокафява захар 30 г масло 350 г брашно с набухвател 1 ч.л. зърна от анасон 1 щипка индийско орехче 100 мл водаЗа бадемовата паста:150 г белени бадеми 150 г захар 1 белтък лимонов сок от 1/2 лимонЗа гарниране:200 мл течна сметана 50 г захар 100 г пудра захар захаросани портокалови корички шоколадов чипс
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Хляб със сирене и маслини
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Кекс с гранола
Рецепти Божана Кацарова
Гювеч със заешко и гъби
Рецепти Божана Кацарова
Козуначена торта
Рецепти Нина Бабич
Сладкиш с бадеми и шоколад
Рецепти Рудолф ван Веен
Сладка пица с плодове