Портокалова торта от Фризия

Портокалова торта от Фризия

Начин на приготвяне:

1. За тестото разбийте яйцето със захарта. След това добавете маслото. Наржете на ситно портокаловите кори. /В краен случай може да настържете просто кората на 1 портокал вместо корите./ Добавете ги към сместа заедно с брашното с набухвател. Разбъркайте. Добавете зрънцата анасон и индийското орехче. Извадете тестото и го доомесете на ръка. Получава се лепкаво, затова го сложете в поднос, постлан с хартия за печене и го оставете в хладилник или фризер да се стегне.
2. Бадемовата паста се приготвя като се смелят в блендер бадемите със захарта. След това се добавя белтъка, след известно време и лимоновия сок и продължете смесването. Ако сместа е суха, добавете и жълтъка на яйцето. Сложете пастата в чиния, покрита с прозрачно фолио и я оставете в хладилник.
3. Намажете квадратна форма с масло. Извадете стегнатото тесто от хладилника. Разточето го леко и го разделете на две части. Всяка част разточете, поръсвайки я с брашно, в квадратна форма. Помагайте си и с ръце. Сложете единия блат от тесто на дъното на тавата и го разстелете хубаво с набрашнени ръце. След това извадете бадемовата паста и по същия начин я разточете и напаснете върху тестото в тавата. Отгоре сложете втория блат от тестото.
Работете бързо с тестото и с пастата.
Изпечете тортата на 160 градуса за 30 минути.
4. Готовата торта украсете с шприцирана бита сметана, портокалови кори и парченца шоколад.

Продукти

  • 120 г захаросани портокалови корички
  • 1 яйце
  • 200 г светлокафява захар
  • 30 г масло
  • 350 г брашно с набухвател
  • 1 ч.л. зърна от анасон
  • 1 щипка индийско орехче
  • 100 мл вода

За бадемовата паста:

  • 150 г белени бадеми
  • 150 г захар
  • 1 белтък
  • лимонов сок от 1/2 лимон

За гарниране:

  • 200 мл течна сметана
  • 50 г захар
  • 100 г пудра захар
  • захаросани портокалови корички
  • шоколадов чипс

Свързани рецепти