Пасирайте няколко прости съставки, включително цял портокал и ще получите най-пухкавия портокалов кекс. Наситеният му оранжев цвят и вкус на портокал идеално се допълват с чаша кафе.

Продукти

  • 1 органичен портокал (250 г)
  • 3 яйца размер М
  • 180 г захар
  • 100 г прясно мляко
  • ½ ч.л. ванилов екстракт
  • 200 г меко масло
  • 250 г брашно
  • 15 г бакпулвер
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор).
  • 2. Изрежете кората на портокала в двата края на плода. След това го нарежете заедно с кората, на парчета. Отстранете семките и поставете парчетата в блендер. Добавете захарта, яйцата, прясното мляко и ванилията и пасирайте.
  • 3. Разтопете маслото и го охладете леко. Добавете го, малко по малко, към останалата смес.
  • 4. В друга купа смесете сухите съставки – брашно, бакпулвер и сол. Разбъркайте. Добавете към сместа от течни съставки и разбийте до хомогенност.
  • 5. Намажете с мазнина, а след това поръсете с грис дъното и стените форма за кекс с размери 10х30 см. Изсипете кексовата смес във формата. Печете 50 минути, на горното ниво във фурната.
  • 6. След като кекса изстине, извадете го от формата и го нарежете на дебели парчета.

Свързани рецепти

Виж всички