Попска яхния
Рецепта от: Максут Ашкар
1. Обелете и нарежете лука на полумесеци. Покрийте дъното на тенджера със зехтин и го загрейте. Добавете лука и го задушете на силен огън, до омекване, като разбърквате от време на време. Овкусете с 2 щипки сол.
2. Отделете листата на 1/2 връзка магданоз и ги нарежете. Налейте още малко зехтин при лука и разбъркайте. Добавете магданоза, разбъркайте и дръпнете тенджерата от огъня.
3. Отрежете главата и опашката на предварително почистената скумрия*. Нарежете рибата на кръгли парчета.
4. В дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин. сипете част от задушения лук и го разстелете на един слой. Върху лука подредете легнали парчетата риба. Разстелете останалия лук върху рибата.
5. Изтискайте сока на лимона и го прецедете в купичка. Към него добавете рибен бульон и разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и канела. Разбъркайте добре. Изсипете сместа бавно върху рибата и лука. Усилете огъня.
6. Нарежете предварително добре измития зелен лимон на тънки кръгчета и ги подредете по края, върху лука. по средата поставете 4-5 цели стръка магданоз. Щом сместа даври, намалете силата на огъня, захлупете и гответе 15 минути.
*За яхнията, вместо скумрия може да използвате и други видове риба - кефал, паламуд.
Продукти
- 4 глави лук
- зехтин
- 0.5 връзка магданоз
- 2 скумрии
- 1 лимон
- сок
- 1 зелен лимон
- 1 ч.ч. рибен бульон
- сол и черен пипер
- канела
- 4 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото