Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете лука на полумесеци. Покрийте дъното на тенджера със зехтин и го загрейте. Добавете лука и го задушете на силен огън, до омекване, като разбърквате от време на време. Овкусете с 2 щипки сол.
2. Отделете листата на 1/2 връзка магданоз и ги нарежете. Налейте още малко зехтин при лука и разбъркайте. Добавете магданоза, разбъркайте и дръпнете тенджерата от огъня.
3. Отрежете главата и опашката на предварително почистената скумрия*. Нарежете рибата на кръгли парчета.
4. В дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин. сипете част от задушения лук и го разстелете на един слой. Върху лука подредете легнали парчетата риба. Разстелете останалия лук върху рибата.
5. Изтискайте сока на лимона и го прецедете в купичка. Към него добавете рибен бульон и разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и канела. Разбъркайте добре. Изсипете сместа бавно върху рибата и лука. Усилете огъня.
6. Нарежете предварително добре измития зелен лимон на тънки кръгчета и ги подредете по края, върху лука. по средата поставете 4-5 цели стръка магданоз. Щом сместа даври, намалете силата на огъня, захлупете и гответе 15 минути.

*За яхнията, вместо скумрия може да използвате и други видове риба - кефал, паламуд.

Продукти

  • 4 глави лук
  • зехтин
  • 0.5 връзка магданоз
  • 2 скумрии
  • 1 лимон
  • сок
  • 1 зелен лимон
  • 1 ч.ч. рибен бульон
  • сол и черен пипер
  • канела
  • 4 стръка магданоз

Свързани рецепти