Начин на приготвяне:

1. За тестото разбийте две големи яйца с екстракт от ванилия и фина захар с помощта на миксер, до изсветляване и пухкавост.
2. В друга купа смесете брашното с бакпулвера, солта и индийското орехче. Разбъркайте.
3. Добавете 1/3 от брашното, като го пресявате към яйчената смес и разбийте с миксер. Добавете разтопеното масло и половината прясно мляко. Щом сместа стане гладка, добавете на два пъти останалото брашно, като го пресявате и редувате с останолото прясно мляко. Разбъркайте с помощта на шпатула до хомогенност. Покрийте купата с тестото с кухненска кърпа и го оставете на стайна температура 20-30 минути.
4. Разточете тестото върху набрашнен лист хартия за печене, с дебелина 0.5 см. С помощта на рингче изрежете кръгчета, а по средата на всяко, със съвсем малко рингче, изрежете отворче. Подредете поничките в тава, постлана с хартия за печене.
5. Загрейте 4-5 пръста олио в дълбока тенджера до 180 градуса. Пържете по 3-4 понички, от двете страни, до златисто. Изваждайте ги върху кухненска хартия.
6. За глазурата сипете пудрата захар и екстракта от ванилия в купа. разбъркайте и добавете прясното мляко. Разбъркайте енергично, до гладкост. Добавете няколко капки боя за хранителни цели и разбъркайте.
7. Потапяйте до половината всяка поничка в глазурата. подредете поничките  отново в тава, поръсете със захарни пръчици и оставете глазурата да засъхне.

Продукти

  • 2 яйца
  • 170 г фина захар
  • 450 г брашно
  • 40 г разтопено масло
  • 120 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. екстракт от ванилия
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • 0.5 ч.л. сол
  • щипка смляно индийско орехче

За глазурата:

  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 1 ч.л. екстракт от ванилия
  • 4 с.л. пълномаслено прясно мляко
  • розова боя за хранителни цели
  • разноцветни захарни пръчици

Свързани рецепти