Понички с малинов конфитюр

Понички с малинов конфитюр

Начин на приготвяне:

1. В купичка сипете маята и залейте с топла вода /43-46 градуса/. Добавете и 1 ч.л. захар. Изчакайте докато се появят балончета по повърхността.
2. В голяма купа сипете брашнот и добавете солта, захарта и индийското орехче. Разбъркайте добре и оформете кладенче в сместа. В кладенчето чукнете яйцата, добавете мекото масло и шупналата мая. Разбъркайте до хомогенност. 
3. Поръсете плота с брашно и извадете тестото върху него. Месете тестото с натиск в продължение на 5-8 минути. Оформете го на топка и го поставете в предварително намазана с олио купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло за 1-1.5 часа докато удвои обема си.
4. Извадете втасалото тесто върху набрашнен плот и го разточете с помощта на точилка, с дебелина 6 мм. С помощта на ринг /диаметър 6 см/ изрежете кръгчета. Подредете кръгчетата в тава, постлана с леко набрашнена хартия за печене. Покрийте с фолио и оставете на топло за 20 минути.
5. В дълбока тенджера загрейте олиото до 190 градуса. Пържете само по няколко понички наведнъж, до златисто, от двете страни. Извадете готовите понички с помощта на решетеста лъжица върху решетка. Докато са още топли, направете дупка от едната им страна с помощта на шишче.  
6. Прецедете малиновия конфитюр през фина цедка и го сложете в шприц с тънък накрайник. Напълнете поничките.
7. За глазурата сипете в широка чиния пудрата захар и добавете прясното мляко. Разбийте с помощта на тел до гладкост.
8. Потопете пълнените понички от едната страна в глазурата, подредете ги отново върху решетката и изчакайте тя да изсъхне.

Продукти

  • 2 с.л. суха мая
  • 50 г захар
  • 2 яйца
  • 0.5 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
  • 0.5 ч.ч. топла вода
  • 2.5 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. безсолно масло
  • 2 ч.л. сол
  • 200 г малинов конфитюр
  • 3 ч.ч. олио

За глазурата:

  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 3 с.л. пълномаслено прясно мляко

Свързани рецепти