Начин на приготвяне:

1. За ваниловата захар сипете захарта в купичка. разрежете шушулката ванилия на две по дължина и с нож остържете вътрешността и - семената. Добавете ги при захарта и разбъркайте хубаво. Оставете настрани за 10-15 минути. Запазете празната шушулка.
2. За лабнето сипете киселото мляко в  купичка и добавете фино настърганата кора на портокала, както и сока му. Добавете пудрата захар и прясно смления кардамон. Разбъркайте и сипете сместа в парче тензух. Поставете го в цедка над купа и оставете да се изцеди за 3-4 часа или най-добре за 1 нощ.
3. За тестото за понички смесете брашното, яйцата, 2 с.л. ванилова захар, бакпулвера, фино настърганата кора и сока на лимона в купа. Разбъркайте докато се получат трохи. Добавете прясно мляко, за да се получи хомогенно тесто.
4. Сипете 2-3 пръста олио в тенджера и го загрейте. С помощта на две лъжици загребвайте от сместа за понички и сипвайте в горещото олио. Пържете до златисто, от двете страни. Не пържете по много понички наведнъж. Извадете поничките върху кухненска салфетка. Щом се отцедят от мазнината ги оваляйте във ванилова захар.
5. За ябълковото сладко обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на тънки резени. Разтопете маслото в тиган и добавете нарязаните ябълки. Може да добавите празната шушулка ванилия за аромат. Настържете фино лимоновата кора и разбъркайте. Добавете 1-2 с.л. ванилова захар и лимоновия сок и оставете ябълките да къкрят докато омекнат.
6. Поднесете понички с лабне и ябълково сладко.

Продукти

За ваниловата захар:

  • 200 г захар
  • 1 шушулка ванилия

За поничките:

  • 360 г брашно
  • 2 яйца
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 50 г кисело мляко
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора и сок
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 2 с.л. ванилова захар

За лабнето:

  • 300 г кисело мляко
  • 0.5 портокал
  • настъргана кора и сок
  • 0.5 ч.л. смлян кардамон
  • 2 с.л. пудра захар

За ябълковото сладко:

  • 3 ябълки
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора
  • 50 г масло
  • олио за пържене

Свързани рецепти