Помпадур

Помпадур

Начин на приготвяне:

1. За виенското тесто разбийте брашното, маслото и захарта с помощта на машина или на ръка. Добавете и яйцето, предварително разбито в купичка. Оформете тестото на топка, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Оставете тестото в хладилник да се стегне добре.
2. За марципана сипете в блендер бадемите и захарта и ги смелете. Докато се мелят добавете няколко капки розова вода и белтъка. Щом сместа се оформи, поръсете я с малко пудра захар и я омесете върху плота. Увийте я в прозрачно фолио и я оставете в хладилник да се стегне.
3. В тава, постлана с хартия за печене, сложете ядките, без шамфъстъка и ги запечете за 10-15 минути, докато променят цвета си.
4. Разточете студеното тесто с точилка на пласт с дебелина 3 мм. Изрежете кръгчета с помощта на рнг или чаша. наредете кръгчетата в тава, постлана с хартия за печене и ги изпечете за 10 минути на 170 градуса. Размесете студения марципан с малко пудра захар и го разточете на тънък пласт. Изрежете кръгчета малко по-големи от тези от тесто. Намажете изпечените кръгчета тесто с по малко от глазурата преди да сте добавили желатина и ядките. Тя служи за слепване. Отгоре поставете кръгче марципан и притиснете.
5. За глазурата сложете вода, захар и лимонов сок в тенджерка. Добавете и сладкото от кайсии, от което предварително сте извадили парчетата плод. Оставете сместа да поври. След това я прехвърлете в купа и добавете към нея предварително разтопения на водна баня желатин /или накиснатите листа желатин/. Разбъркайте. Сложете в глазурата печените ядки, боровинките, портокаловите корички, шамфъстъка. Разбъркайте.
6. Върху основата на пастичките сложете купчинка от ядки, потопени в желе. Поставете пастичките в хладилник, за да се стегнат. Ако нямате много време, може да ги поставите във фризер за кратко.
7. разтопете шоколада на водна баня и го темперирайте чрез разстилане на плота. Друг начин за темпериране е да разтопите 200 г шоколад и докато е топъл да добавите останалите 100 г, нарязан на много дребни парченца и да бъркате докато се разтопи. С помощта на две вилици потапяйте всяка пастичка в шоколада. Основата на пастичките трябва да се облече в шоколад. Наредете така глазираните пастички върху хартия за печене и ги оставете да изсъхнат на стайна температура.

Продукти

  • 1 шушулка ванилия
  • 1 яйце
  • 150 г брашно
  • 100 г масло
  • 50 г захар
  • 300 г черен шоколад

За марципана:

  • 150 г белени бадеми
  • 150 г пудра захар
  • 0.5 ч.ч. розова вода или от портокалов цвят
  • 1 белтък

За желето с ядки:

  • 75 г орехи
  • 75 г орехи пекан
  • 75 г белени лешници
  • 75 г бадеми
  • 50 г шамфъстък
  • 5 г желатин или 2 листа
  • 50 г захаросани кори от портокал
  • 50 г сушени боровинки
  • 100 мл вода
  • 60 г захар
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 100 г конфитюр от кайсии

Свързани рецепти