Полейник
Рецепта от: Йоланта Делибозова - Йоли
1. Разтворете маята във водата. Постепенно прибавете брашното, като разбърквате с ръка. Прибавете солта. Трябва да получите гъста и лепкава смес.
2. Покрийте тестото с кърпа и оставете да се надигне. След това разбъркайте с лъжица, за да спадне. Отново оставете да втаса и отново разбъркайте. Направете това общо три пъти. Ще забележите, че тестото всеки път става все по-еластично. Бъдете внимателни само да не превтаса. Тестото е с много малко брашно и бързо шупва. Ако го изпуснете и превтаса, няма да се надигне при печенето.
3. Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете тава с олио. Много внимателно изсипете втасалото тесто, просто го излейте в тавата. Оставете го за 10 минути, ако леко е спаднало, но не повече. След това изпечете питката за около 30–35 минути до зачервяване.
2. Покрийте тестото с кърпа и оставете да се надигне. След това разбъркайте с лъжица, за да спадне. Отново оставете да втаса и отново разбъркайте. Направете това общо три пъти. Ще забележите, че тестото всеки път става все по-еластично. Бъдете внимателни само да не превтаса. Тестото е с много малко брашно и бързо шупва. Ако го изпуснете и превтаса, няма да се надигне при печенето.
3. Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете тава с олио. Много внимателно изсипете втасалото тесто, просто го излейте в тавата. Оставете го за 10 минути, ако леко е спаднало, но не повече. След това изпечете питката за около 30–35 минути до зачервяване.
Продукти
- 350 г бяло брашно 350 мл хладка вода 20 г прясна мая 0.5 ч.л. сол олио за намазване
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Стоян и Лора
Сиропирана баница с локум
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити
Рецепти Джейми Оливър
Печени зеленчуци
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Мариновани гъби
Рецепти Ненад Великович
Рулца с яйца и спанак
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Зелена баница със спанак
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Плодов шейк с кисело мляко
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Бързи блини с конфитюр от праскови
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Банички от парено тесто