Подлютен ябълков пудинг

Подлютен ябълков пудинг

Начин на приготвяне:

1. Сложете в тиган маслото, захарта, подправките и меласата. Оставете сместа да заври.
2. Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги разрежете на четвъртинки. Пуснете ги в карамеления сос да омекнат.
3. Смесете в купа маслото, захарта и яйцата. Разбъркайте. Добавете половината брашно, содата и сайдера. Разбъркайте с шпатула внимателно. Добавете и останалото брашно и отново разбъркайте. Накрая настържете кората на портокалите.
4. Във форма за торта с подвижно дъно изсипете ябълките и половината от соса. Отгоре сложете тестото и го загладете. Изпечете пудинга на 180 градуса за 35 минути.
5. След като малко изстине изпечения пудинг го обърнете в чиния с рязко движение.
6. Сервирайте парче пикантен ябълков пудинг с лъжица заквасена сметана и полято с карамелен сос.

Продукти

 

  • 200 г масло
  • 200 г захар
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. смлян карамфил
  • 2 с.л. меласа
  • 6 ябълки

За тестото:

  • 125 г масло
  • 125 г захар
  • 225 г брашно с набухвател
  • 2 яйца
  • 200 мл сайдер
  • 0.5 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 портокала

За гарниране:

  • заквасена сметана

Свързани рецепти