1. Разтворете маята заедно със захарта в 100 мл топла водата. Брашното и солта изсипете в купа, добавете киселото мляко, зехтина и разтворената мая.
  2. Разбъркайте и замесете гладко и еластично тесто върху набрашнен плот. Сложете го в намазнена купа, намажете с мазнина, покрийте с фолио и оставете да втаса. След това разделете тестото на 8 топки и пак го оставете ги за още 15 минути.
  3. Запечете в сух тиган кимиона. Стрийте го в хаванче и го разбъркайте с ригана, самардалата, микса от провансалски подправки, маслото и предварително нарязаните на ситно девесил и магданоз.
  4. Разточете всяка топка на тънка кора. Намажете с ароматното масло, навийте на руло, а след завийте това като охлюв и разточете питка с диаметър 24 см.
  5. Запечете от двете страни в тиган, намазан със зехтин.

*В микса от провансалски подправки има розмарин, мащерка, босилек и естрагон.

Продукти

  • 500 г брашно
  • 200 г кисело мляко
  • 1 1/2 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 3 ч.л. суха мая
  • 50 мл студено пресован зехтин
  • За плънката:
  • 150 г краве масло със стайна температура
  • 1/2 с.л. самардала
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. сух риган
  • 2 стръка девесил
  • 1/2 ч. л. кимион на зърна
  • 1 с.л. микс от провансалски подправки

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички