Плосък пай с лешници

Плосък пай с лешници

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. Върху брашното поръсете бакпулвера и солта. В кладенчето сипете мекото масло, пудрата захар и малко предварително разбито яйце. Смесете продуктите и омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сложете в хладилник за 30 минути.
2. За лешниковата паста сложете равни количества цели белени лешници заедно и захар, добавете белтъка и ги смелете фино.
3. За нугатина сипете в тавичка, постлана с хартия за печене, цели белени лешници, захарта и белтъка. Разбъркайте продуктите и ги разстелете. Запечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути. След като нугатинът изстине, го накълцайте.
3. За швейцарския крем първо направете сладкарски крем и го охладете. Разбийте сметаната с помощта на миксер, не много плътно. Добавете охладения сладкарски крем и разбъркайте до хомогенност. Пресипете крема в шприц с гладък накрайник.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот. Намаслете кръгла форма за пай и пренесете тестото в нея. Напаснете го по дъното и стените и и го надупчете на няколко места. Сипете лешниковата паста и я разстелете равномерно. Изпечете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
5. Поставете изстиналия пай върху поднос и шприцовайте плътен слой швейцарски крем върху него. Отгоре поръсете нугатина.

Продукти

За тестото:

  • 175 г брашно
  • 6 г бакпулвер
  • 150 г масло
  • 145 г пудра захар
  • 0.25 яйце
  • щипка сол

За лешниковата паста:

  • 150 г белени лешници
  • 150 г захар
  • 1 белтък

За швейцарския крем:

  • 1 шушулка ванилия
  • 250 мл прясно мляко
  • 75 г захар
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. брашно
  • 150 мл течна сметана

За нугатина:

  • 150 г белени лешници
  • 50 г захар
  • 1 белтък

Свързани рецепти