1. За тестото сипете брашното в купа и към него добавете киселото мляко, зехтина и семената кимион. Разбъркайте докато се получи тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете за няколко минути. Поставете го в купа, покрийте с прозрачно фолио и го оставете да почине за 30 минути.

2. Поставете патладжаните върху силно загрята скара и ги опечете от всички страни. След това ги оставете да починат за 10 минути. Разрежете ги на две и издълбайте месото им с помощта на лъжица, като го поставите в цедка. Оставете патладжана да се отцеди за 15-20 минути.

3. В сух тиган запечете семената кориандър и кимион за 3-4 минути, на умерена температура върху скарата. Оставете ги да изстинат, а след това ги счукайте в хаванче.

4. Загрейте зехтин в тиган и сипете счуканите подправки в него. Добавете отцедения патладжан и разбъркайте. Гответе 5-8 минути, докато се изпари водата. Добавете течната сметана и разбъркайте. Дръпнете от огъня и настържете фино лимоновата кора, след това изтискайте сока на лимона. Овкусете със сол и разбъркайте. Пресипете дипа в малка купа.

5. Разрежете тестото на 6 равни парчета. Оформете всяко на топка и я разточете тънко върху набрашнен плот, с помощта на точилка. Печете хлебчетата по 1-2 минути от всяка страна, върху силно загрята скара. Докато са още топли, ги намажете с чесново олио или масло, с помощта на четка.

6. Поднесете дипа от печен патладжан със зеленчуци и топъл плосък хляб.

Продукти

  • За дипа:
  • 3 големи патладжана
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 2 с.л. семена кимион
  • 2 с.л. семена кориандър
  • 200 мл пълномаслена течна сметана
  • 1 лимон, настъргана кора и сок
  • сол и кайенски пипер
  • За хляба:
  • 280 г брашно
  • 250 г кисело мляко
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • сол
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 4 с.л. чесново олио
  • Допълнително:
  • бейби моркови
  • корнишони
  • репички

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички