Плосък хляб с дип от печен патладжан
Рецепта от: Том Керидж
Нещо бързо и вкусно за хапване - на открито или на закрито. Плоският хляб се приготвя за 30 минути, изпечене за кратко върху скара или в тиган. За гарнитура - дип от печен патладжан, подправки и сметана.
Продукти
- За дипа:
- 3 големи патладжана
- 2-3 с.л. зехтин
- 2 с.л. семена кимион
- 2 с.л. семена кориандър
- 200 мл пълномаслена течна сметана
- 1 лимон, настъргана кора и сок
- сол и кайенски пипер
- За хляба:
- 280 г брашно
- 250 г кисело мляко
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- сол
- 1 ч.л. семена кимион
- 4 с.л. чесново олио
- Допълнително:
- бейби моркови
- корнишони
- репички
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото сипете брашното в купа и към него добавете киселото мляко, зехтина и семената кимион. Разбъркайте докато се получи тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете за няколко минути. Поставете го в купа, покрийте с прозрачно фолио и го оставете да почине за 30 минути.
- 2. Поставете патладжаните върху силно загрята скара и ги опечете от всички страни. След това ги оставете да починат за 10 минути. Разрежете ги на две и издълбайте месото им с помощта на лъжица, като го поставите в цедка. Оставете патладжана да се отцеди за 15-20 минути.
- 3. В сух тиган запечете семената кориандър и кимион за 3-4 минути, на умерена температура върху скарата. Оставете ги да изстинат, а след това ги счукайте в хаванче.
- 4. Загрейте зехтин в тиган и сипете счуканите подправки в него. Добавете отцедения патладжан и разбъркайте. Гответе 5-8 минути, докато се изпари водата. Добавете течната сметана и разбъркайте. Дръпнете от огъня и настържете фино лимоновата кора, след това изтискайте сока на лимона. Овкусете със сол и разбъркайте. Пресипете дипа в малка купа.
- 5. Разрежете тестото на 6 равни парчета. Оформете всяко на топка и я разточете тънко върху набрашнен плот, с помощта на точилка. Печете хлебчетата по 1-2 минути от всяка страна, върху силно загрята скара. Докато са още топли, ги намажете с чесново олио или масло, с помощта на четка.
- 6. Поднесете дипа от печен патладжан със зеленчуци и топъл плосък хляб.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца