Плодова торта "Везувий"
1. За т.нар. виенско тесто сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете мекото масло, захарта и яйцето. Смесете продуктите в кладенчето с пръсти, а след това постепенно омесете гладко и меко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. За бадемовия блат разбийте белтъците с половината захар, с помощта на миксер, до получаването на пяна. Смелете филираните бадеми  в блендер заедно с брашното и останалата захар. Разтопете маслото и го оставете да изстине. В купа разбъркайте яйцата заедно със смлените бадеми със захар и брашно. Добавете разтопеното масло, а накрая разбитите белтъци.
3. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене. Разстелете сместа на тънък слой с помощт на палетен нож. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 8 минути.
4. Почистете ягодите и ги нарежете на четвъртинки. В голяма купа сипете сладкото от ягоди и добавете ягодите, както и почистените малини и боровинки. Разбъркайте добре.
5. За франджипана разбийте с миксер бадемовата паста /еднакви количества смлени бадеми и захар/. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате разбиването. Накрая добавете мекото масло и разбийте до хомогенност.
6. Намаслете плитка форма за пай. Разточете тестото и го напаснете по формата. Изрежете излишното тесто. Изсипете франджипана във формата и го разстелете равномерно. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 25 минути. Оставете основата да изстине.
7. Намаслете метална сфера или купа и я постелете с прозрачно фолио така, че да останат дълги свободни краища. Обърнете изстиналия бадемов блат върху плота и отлепете хартията от него. С помощта на ринг с диаметър 20 см /или според големината на отвора на съда, който използвате /изрежете кръг. От останалия блат изрежете парчета и "облепете" отвътре купата с тях. Изсипете плодовия пълнеж и покрийте с изрязания кръг блат. Притиснете и покрийте с фолиото. Поставете в хладилник да се стегне.
8. За меренгето разбийте белтъците с 1 с.л. захар с помщта на миксер, на пяна. Сварете захарен сироп от водата и окстаналата захар. Щом температурата на сиропа достигне 121 градуса, го добавете към разбиващите се белтъци на тънка струйка, до получаването на твърда пяна.
9. Поставете върху поднос изстиналата основа на тортата. Върху нея поставете сферата с плодове. Нанесете белтъчната пяна върху сферата с помощта на палетен нож. Обгорете с газова горелка. Украсете с ягодка.

Продукти

  • За тестото:300 г брашно 200 г масло 100 г захар 1 яйцеЗа франджипана:500 г бадемова паста 100 г масло 2 яйцаЗа бадемовия блат "Джоконда"50 г масло 115 г филирани бадеми 130 г захар 3 яйца 100 г белтъци 25 г брашноЗа меренгето:100 мл вода 375 г захар 4 белтъкаЗа плодовете:500 г ягоди 250 г малини 200 г боровинки

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички