Начин на приготвяне:

1. Смесете брашното с бакпулвера и ванилията.
2. Разбийте с миксер яйцата и захарта, докато станат на гъст крем. Добавете олиото, сухите съставки, млякото и разбъркайте много добре.

3. Изсипете сместа в кръгла форма с подвижно дъно (23 см), предварително покрита с пергаментова хартия. Печете блата в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 20-25 минути. Охладете го и нарежете на три по-тънки блата, по хоризонтал.

4. За крема разбъркайте киселото мляко със заквасената сметана, пудрата захар и ванилията. 

5. Обелете и нарежете всички плодове на кръгчета.

6. В ринг за торта сложете блат, намажете с крем, сложете банани, втори блат, крем, портокали. Поставете последния блат, намажете с крем и подредете резенчета киви. Оставете тортата в хладилник за 6 часа.

7. Залейте желатина с компота, когато набъбне го загрейте или на водна баня, или в микровълнова фурна. Оставете го на стайна температура леко да се уплътни.

8. Намажете го върху парчетата киви и оставете да стегне. Нарежете тортата на парчета и сервирайте.

Продукти

За блата:

  • 4 яйца
  • 220 г брашно
  • 180 г захар
  • 5 с.л. олио
  • 60 мл топло прясно мляко
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 пакетче ванилия

За крема:

  • 400 г кисело мляко
  • 200 г заквасена сметана
  • 140 г пудра захар
  • 1 пакетче ванилия

Допълнително:

  • 2 банана
  • 2 портокала
  • 2 бр. киви
  • 50 мл компот от праскови
  • 1 ч.л. желатин

Свързани рецепти