Плодова тарта

Плодова тарта

Начин на приготвяне:

1. Изсипете брашното на плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сложете маслото, лимоновия сок и водата. Омесете гладко тесто, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото с приблизителни размери 23х30 см и го поставете в голяма плоска тава, постлана с хартия за печене.
3. Намажете тестото с разбит жълтък с малко сметана. Поръсете галета всредата на тестото, като оставите 7 см. борд,. т.е. свободен край на тестото. Върху галетата поръсете филираните бадеми.
4. Обелете и нарежете ананаса на полумесеци. Наредете парчетата ананас, като ги застъпвате леко. Поръсете ананаса със захар и загънете свободните краища на тестото навътре. Печете тартата в предварително загрята фурна на 175 градуса 35 минути.
5. Затоплете кайсиевия конфитюр със съвсем малко вода и намажете със сместа изпечената тарта.

Продукти

За тестото:

  • 280 г брашно
  • щипка сол
  • 170 г студено масло
  • 1 лимон
  • сок
  • 25 мл вода

За пълнежа:

  • 40 г галета
  • 4 с.л. филирани бадеми
  • 50 г кафява захар
  • 1 ананас

За намазване:

  • 1 жълтък с малко сметана
  • 1 с.л. кайсиев конфитюр

Свързани рецепти