Плодова саварина
1. За тестото първо затоплете млякото в тенджерка заедно със захарта. В купа сложете брашното, солта и яйцата и разбийте с миксер. Дръпнете млякото от котлона и добавете маята към него. Добавете сместа към разбитите брашно и яйца. Разбийте. накрая добавете мекото масло на кубчета и разбийте до получаване на гладко тесто.
2. Намаслете хубаво форма за кекс с дупка и изсипете сместа в нея. Оставете формата да престои 1 час.
3. За сладкарския крем загрейте прясното мляко с половината захар и вътрешността на шушулката ванилия. В купа разбъркайте жълтъците с останалата захар и малко студено мляко. Добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Добавете малко от топлото мляко към жълтъците и разбъркайте. Върнете цялата смес в тенджерката с млякото и бъркайте в продължение на 5 минути докато кремът се сгъсти. Изсипете крема върху изплакнат със студена вода плосък съд и покрийте с прозрачно фолио. Оставете крема да изстине.
4. Сложете водата в тенджерка да заври и добавете захарта. Обелете корите на портокала и лайма с помощта на белачка и ги добавете и тях. Добавете рома и варете сиропа на тих огън в продължение на 10 минути докато се сгъсти.
5. Пресипете поизстиналия сироп в купа. Извадете изстиналата саварина от формата и я потопете в купата със сиропа. Оставете известно време потопена едната страна, а след това другата страна на сладкиша. Може да заливате сладкиша с помощта на черпак. Прехвърлете напоения сладкиш върху поднос.
6. Разбъркайте сладкарския крем и го прехвърлете в пош с гладък накрайник.
Направете един кръг от крем върху саварината. върху него подредете резени мандарина и смокиня, звездички карамбола и клонче френско грозде. Поръсете с пудра захар.

Продукти

  • За саварината:200 мл прясно мляко 45 г захар 1 пакетче суха мая 450 г брашно 1 щипка сол 120 г меко масло 5 яйцаЗа сладкарския крем:1 шушулка ванилия 250 мл прясно мляко 75 г захар 2 жълтъка 1 с.л. брашноЗа сиропа:1 литър вода 400 г захар 1 лайм настъргана кора 1 портокал настъргана кора 100 г ромЗа украса:2 смокини 1 мандарина 1 карамбола 2 клончета френско грозде 3 малини пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички