Начин на приготвяне:
1. За тестото първо затоплете млякото в тенджерка заедно със захарта. В купа сложете брашното, солта и яйцата и разбийте с миксер. Дръпнете млякото от котлона и добавете маята към него. Добавете сместа към разбитите брашно и яйца. Разбийте. накрая добавете мекото масло на кубчета и разбийте до получаване на гладко тесто.
2. Намаслете хубаво форма за кекс с дупка и изсипете сместа в нея. Оставете формата да престои 1 час.
3. За сладкарския крем загрейте прясното мляко с половината захар и вътрешността на шушулката ванилия. В купа разбъркайте жълтъците с останалата захар и малко студено мляко. Добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Добавете малко от топлото мляко към жълтъците и разбъркайте. Върнете цялата смес в тенджерката с млякото и бъркайте в продължение на 5 минути докато кремът се сгъсти. Изсипете крема върху изплакнат със студена вода плосък съд и покрийте с прозрачно фолио. Оставете крема да изстине.
4. Сложете водата в тенджерка да заври и добавете захарта. Обелете корите на портокала и лайма с помощта на белачка и ги добавете и тях. Добавете рома и варете сиропа на тих огън в продължение на 10 минути докато се сгъсти.
5. Пресипете поизстиналия сироп в купа. Извадете изстиналата саварина от формата и я потопете в купата със сиропа. Оставете известно време потопена едната страна, а след това другата страна на сладкиша. Може да заливате сладкиша с помощта на черпак. Прехвърлете напоения сладкиш върху поднос.
6. Разбъркайте сладкарския крем и го прехвърлете в пош с гладък накрайник.
Направете един кръг от крем върху саварината. върху него подредете резени мандарина и смокиня, звездички карамбола и клонче френско грозде. Поръсете с пудра захар.
2. Намаслете хубаво форма за кекс с дупка и изсипете сместа в нея. Оставете формата да престои 1 час.
3. За сладкарския крем загрейте прясното мляко с половината захар и вътрешността на шушулката ванилия. В купа разбъркайте жълтъците с останалата захар и малко студено мляко. Добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Добавете малко от топлото мляко към жълтъците и разбъркайте. Върнете цялата смес в тенджерката с млякото и бъркайте в продължение на 5 минути докато кремът се сгъсти. Изсипете крема върху изплакнат със студена вода плосък съд и покрийте с прозрачно фолио. Оставете крема да изстине.
4. Сложете водата в тенджерка да заври и добавете захарта. Обелете корите на портокала и лайма с помощта на белачка и ги добавете и тях. Добавете рома и варете сиропа на тих огън в продължение на 10 минути докато се сгъсти.
5. Пресипете поизстиналия сироп в купа. Извадете изстиналата саварина от формата и я потопете в купата със сиропа. Оставете известно време потопена едната страна, а след това другата страна на сладкиша. Може да заливате сладкиша с помощта на черпак. Прехвърлете напоения сладкиш върху поднос.
6. Разбъркайте сладкарския крем и го прехвърлете в пош с гладък накрайник.
Направете един кръг от крем върху саварината. върху него подредете резени мандарина и смокиня, звездички карамбола и клонче френско грозде. Поръсете с пудра захар.
Продукти
За саварината:
- 200 мл прясно мляко
- 45 г захар
- 1 пакетче суха мая
- 450 г брашно
- 1 щипка сол
- 120 г меко масло
- 5 яйца
За сладкарския крем:
- 1 шушулка ванилия
- 250 мл прясно мляко
- 75 г захар
- 2 жълтъка
- 1 с.л. брашно
За сиропа:
- 1 литър вода
- 400 г захар
- 1 лайм
- настъргана кора
- 1 портокал
- настъргана кора
- 100 г ром
За украса:
- 2 смокини
- 1 мандарина
- 1 карамбола
- 2 клончета френско грозде
- 3 малини
- пудра захар