Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Плодова пита със смокини и шоколад

категория 0/5
1. За блата отделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте с половината захар до пухкав сняг с помощта на миксер. Жълтъците разбийте на ръка с другата половина захар. Добавете жълтъците към разбитите белтъци и разбъркайте с шпатула. След това пресявайте по малко какао и брашно едновременно, върху сместа от белтъци и жълтъци. разбърквайте внимателно. Изсипете сместа в плоска правоъгълна тава, постлана с хартия за печене и я разстелете равномерно. Изпечете в предварително загрята на 220 градуса фурна за 8 минути. След като поизстине блата, отлепете внимателно хартията и изрежете с ринг две кръгчета от него. /Останалият блат може да замразите във фризер за други нужди./
2. За компота почистете сушените смокини от дръжките и ги нарежете на малки кубченца. Сложете в тенджерка червеното вино, канелата и анасона и оставете да заври. Добавете смокините и оставете компота да ври на слаб огън докато смокините омекнат. Разтопете желатина на водна баня или накиснете лист и половина желатин в студена вода. Щом омекнат смокините извадете канела и анасона от компота и го дръпнете от котлона. Добавете изстиналия желатин и разбъркайте.
3. За шоколадовия мус сварете сироп от водата и захарта. Щом заври сместа, оставете да ври в продължение на 2-3 минути или докато се сгъсти. През това време разбийте белтъците с помощта на кухненски робот или миксер. Добавете горещия сироп към белтъците на тънка струйка и продължете разбиването до пухкавост. В тенджерка на котлона сложете виното да заври. Добавете нарязания на малки парченца шоколад и бъркайте докато се разтопи. Накрая добавете бучката масло и разбъркайте. Прибавете малко от разбитите белтъци към шоколадовата смес и разбъркайте с помощта на тел докато се смесят. След това добавете останалото количество белтъци, както и предварително разбитата и изстудена сметана. Когато мусът е напълно гладък, го прехвърлете в шприц с гладък накрайник.
4. Намажете ринг от вътрешната му страна с хартия, напоена с олио. Върху чиния сложете парче найлон, а отгоре поставете ринга. Поставете на дъното едното парче блат. Шприцовайте мус по краищата на блата. По средата сложете целия компот, като внимавате да не се смесва с муса. Отгоре шприцовайте цялото пространство с мус и поставете второто парче блат. Отново нанесете мус върху него и догоре. Поставете питата във фризера да замръзне леко.
5. Извадете плодовата пита от фризера и я поръсете отгоре с трохи от шоколадов кекс или шоколадови бисквити. Избутайте питата от ринга - отдолу нагоре. Поставете я върху поднос и оставете да се поразмрази на стайна температура. Украсете отстрани с предварително направени капки от шоколад /разтопен шоколад, разлят във формата на капка върху хартия за печене и оставен да изсъхне 1 денонощие/. Отгоре нарежете прясна смокиня.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен