Плодова пита с пъпеш и маскарпоне

Плодова пита с пъпеш и маскарпоне

Начин на приготвяне:

1. Затоплете леко прясното мляко в тенджерка. Добавете маята и захарта и разбъркайте.
2. Сипете брашното върху плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сипете леко затопленото мляко с маята, жълтъка и маслото. Смесете първо продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете на стайна температура за 30 минути.
3. За пълнежа сипете маскарпонето в купа и към него добавете фино настърганата кора на лимона и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Добавете захарта, изтискайте сока на половината лимон и разбъркайте добре. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате енергично. Накрая добавете брашното и разбъркайте.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот. Намаслете плитка форма и постелете дъното и стените и с разточеното тесто. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото на няколко места. Изсипете пълнежа с маскарпоне и го разстелете равномерно. Печете питата в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Оставете сладкиша добре да се охлади.
5. С помощта на специална лъжичка оформете топчета от вътрешността на двата вида пъпеш и на динята.
6. Затоплете кайсиевия конфитйр с 2-3 с.л. вода.
7. Поставете питата върху поднос и върху нея подредете топчетата пъпеш и диня, като ги редувате. намажете топчетата плод с желето, с помощта на четка. Нарежете листата мента и ги поръсете върху питата.
По желание може да използвате бита сметана или за украса, или за свръзка между питата и топчетата плод.

Продукти

За тестото:

  • 100 мл прясно мляко
  • 7 г суха мая
  • 200 г брашно
  • 2 с.л. захар
  • 1 жълтък
  • щипка сол
  • 30 г меко масло

За пълнежа:

  • 1 шушулка ванилия
  • 1 лимон
  • настъргана кора и сок
  • 100 г пудра захар
  • 350 г маскарпоне
  • 2 яйца
  • 100 г брашно

Допълнително:

  • 0.5 пъпеш Медена роса
  • 0.5 диня
  • 0.5 пъпеш
  • 2 с.л. кайсиев конфитюр
  • 1 стрък мента

Свързани рецепти