Плодова пита с пъпеш и маскарпоне
1. Затоплете леко прясното мляко в тенджерка. Добавете маята и захарта и разбъркайте.
2. Сипете брашното върху плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сипете леко затопленото мляко с маята, жълтъка и маслото. Смесете първо продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете на стайна температура за 30 минути.
3. За пълнежа сипете маскарпонето в купа и към него добавете фино настърганата кора на лимона и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Добавете захарта, изтискайте сока на половината лимон и разбъркайте добре. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате енергично. Накрая добавете брашното и разбъркайте.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот. Намаслете плитка форма и постелете дъното и стените и с разточеното тесто. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото на няколко места. Изсипете пълнежа с маскарпоне и го разстелете равномерно. Печете питата в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Оставете сладкиша добре да се охлади.
5. С помощта на специална лъжичка оформете топчета от вътрешността на двата вида пъпеш и на динята.
6. Затоплете кайсиевия конфитйр с 2-3 с.л. вода.
7. Поставете питата върху поднос и върху нея подредете топчетата пъпеш и диня, като ги редувате. намажете топчетата плод с желето, с помощта на четка. Нарежете листата мента и ги поръсете върху питата.
По желание може да използвате бита сметана или за украса, или за свръзка между питата и топчетата плод.

Продукти

  • За тестото:100 мл прясно мляко 7 г суха мая 200 г брашно 2 с.л. захар 1 жълтък щипка сол 30 г меко маслоЗа пълнежа:1 шушулка ванилия 1 лимон настъргана кора и сок 100 г пудра захар 350 г маскарпоне 2 яйца 100 г брашноДопълнително:0.5 пъпеш Медена роса 0.5 диня 0.5 пъпеш 2 с.л. кайсиев конфитюр 1 стрък мента

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички