Начин на приготвяне:
За лимоновия блат поставете маслото и захарта в купата на миксера и сложете приставката във форма на лопатка. Разбийте на ниска скорост за около 1 минута. Прибавете лимоновите кори, а след това бадемовото брашно и ваниловия екстракт. След това добавете леко разбитото яйце и брашното на няколко пъти. Не бъркайте дълго, само колкото съставките да се съединят. Оставете тестото да престои поне 2 часа в хладилника а най-добре за цяла нощ.
Разточете тестото между 2 листа хартия за печене на кора с дебелина 4-5 мм. Сложете тестото в тавата, която сте застлали с хартия. Поставете голям ринг (диаметър 28 см) в тестото, така че да оформите кръг - основа на тарта. Охладете за 15 минути. Печете във фурна на 175 градуса, би трябвало да е готово след 5-8 минути. Оставете изпеченото тесто в тавата да се охлади.
За целувченото тесто в купата на миксера разбийте белтъците, постепенно прибавeте кристалната захар, внимавайте да не пребиете сместа. Смесете бадемовото брашно и пудрата захар в купа. Пресейте ги заедно в друга купа. Към тях пресейте и брашното. Внимателно разбъркайте разбитите белтъци със сухите съставки. Поставете тестото в сладкарски пош. Загрейте фурната на 165 градуса.
В средата на изпечения блат поставете малък ринг (диаметър 20 см), чиято външна страна е намазана с масло и поръсена с брашно. С помощта на поша оформете кръг от целувченото тесто.
Печете около 30 минути. Пръстенът трябва да стане златистокафяв. Щом се изпече, оставете да се охлади и тогава махнете ринговете.
За крема загрейте млякото с половината от захарта в тенджера с дебело дъно. Добавете и ванилията. В отделен съд разбийте жълтъците с останалата захар и добавете нишестето. Постепенно сипете половината горещо мляко в сместа с жълтъците и хубаво бъркайте, докато не се разтвори добре, после върнете обратно в тенджерата.
Загрейте сместа постепенно, докато кипне, а после гответе крема около минута-две, докато не се появят дълбоки бразди и вълни на повърхността на крема. Свалете от огъня, сипете в плитка чиния, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете хубаво да се охлади.
Разбийте сметаната в миксера и я разбъркайте с крема. Оставете за 15 минути в хладилника.
Запълнете вътрешността на пръстена с охладения крем „Дипломат“. Украсете отгоре с плодове и листенца мента. Поръсете с пудра захар.
*Печете във фурна без вентилатор.
Продукти
За лимоновото ронливо тесто:
250 г краве масло
160 г пудра захар
50 г бадемово брашно
2 ч.л. настъргана лимонова кора
1 голямо яйце
500 г брашно
1 ч.л. ванилов екстракт
За дакоаза (целувчения блат):
125 г белтъци
55 г кристална захар
103 г бадемово брашно
20 г брашно
103 г пудра захар
За крема „Дипломат“:
300 г прясно мляко
4 жълтъка
75 г захар
1 ч.л. ванилов екстракт
25 г царевично нишесте
100 г сладкарска сметана (35%)
За гарниране:
ягоди
къпини
киви
боровинки
малини