Плодов тарт "Сън в лятна нощ"

©2019 FOX Networks Group Bulgaria
Плодов тарт "Сън в лятна нощ"

Начин на приготвяне:

За лимоновия блат поставете маслото и захарта в купата на миксера и сложете приставката във форма на лопатка. Разбийте на ниска скорост за около 1 минута. Прибавете лимоновите кори, а след това бадемовото брашно и ваниловия екстракт.  След това добавете леко разбитото яйце и брашното на няколко пъти. Не бъркайте дълго, само колкото съставките да се съединят. Оставете тестото да престои поне 2 часа в хладилника а най-добре за цяла нощ.

Разточете тестото между 2 листа хартия за печене на кора с дебелина 4-5 мм. Сложете тестото в тавата, която сте застлали с хартия. Поставете голям ринг (диаметър 28 см) в тестото, така че да оформите кръг - основа на тарта. Охладете за 15 минути. Печете във фурна на 175 градуса, би трябвало да е готово след 5-8 минути. Оставете изпеченото тесто в тавата да се охлади.

За целувченото тесто в купата на миксера разбийте белтъците, постепенно прибавeте кристалната захар, внимавайте да не пребиете сместа. Смесете бадемовото брашно и пудрата захар в купа. Пресейте ги заедно в друга купа. Към тях пресейте и брашното. Внимателно разбъркайте разбитите белтъци със сухите съставки. Поставете тестото в сладкарски пош. Загрейте фурната на 165 градуса.

В средата на изпечения блат поставете малък ринг (диаметър 20 см), чиято външна страна е намазана с масло и поръсена с брашно. С помощта на поша оформете кръг от целувченото тесто.

Печете около 30 минути. Пръстенът трябва да стане златистокафяв. Щом се изпече, оставете да се охлади и тогава махнете ринговете.

За крема загрейте млякото с половината от захарта в тенджера с дебело дъно. Добавете и ванилията. В отделен съд разбийте жълтъците с останалата захар и добавете нишестето. Постепенно сипете половината горещо мляко в сместа с жълтъците и хубаво бъркайте, докато не се разтвори добре, после върнете обратно в тенджерата.

Загрейте сместа постепенно, докато кипне, а после гответе крема около минута-две, докато не се появят дълбоки бразди и вълни на повърхността на крема. Свалете от огъня, сипете в плитка чиния, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете хубаво да се охлади.

Разбийте сметаната в миксера и я разбъркайте с крема. Оставете за 15 минути в хладилника.

Запълнете вътрешността на пръстена с охладения крем „Дипломат“. Украсете отгоре с плодове и листенца мента. Поръсете с пудра захар.

*Печете във фурна без вентилатор.

Продукти

За лимоновото ронливо тесто:

250 г краве масло

160 г пудра захар

50 г бадемово брашно

2  ч.л. настъргана лимонова кора

1 голямо яйце

500 г брашно

1 ч.л. ванилов екстракт

 

За дакоаза (целувчения блат):

125 г белтъци

55 г кристална захар

103 г бадемово брашно

20 г брашно

103 г пудра захар

 

За крема „Дипломат“:

300 г прясно мляко

4 жълтъка

75 г захар

1 ч.л. ванилов екстракт

25 г царевично нишесте

100 г сладкарска сметана (35%)

 

За плънката:

ягоди

къпини

киви

боровинки

малини

Свързани рецепти