Начин на приготвяне:

1. Нарежете на ситно зеленчуците за рататуя - лука, чесъна, чушката, тиквичката, патладжана и доматите. Запържете лука и чесъна в зехтин, а след това добавете тиквичките, чушките и патладжана. След 2 минути добавете доматите и стрък мащерка. Овкусете със сол и черен пипер и оставете рататуя да къкри 5 мин.
2. Издълбайте с лъжичка за топчета или обикновена бейби тиквичките. Ако ползвате обикновени тиквички, може да направите лодки или пънчета от тях. Напълнете тиквичките с рататуй и ги наредете в тавичка, постлана с хартия за печене. Изпечете ги за 25 минути на 180 градуса.
3. Нарежете филето на четири парчета, като отстранявате внимателно кожата му. Поставете парчетата в тавичка. Изтискайте лимона. Овкусете ги със сол, пипер и зехтин.
4. Нарежете на кубчета или настържете хляба, а магданозът на ситно. Смесете ги, овкусете ги със сол и пипер и капнете малко зехтин. Разбъркайте и постелете хлебните трохи върху рибата. Сложете я да се пече на 15-тата минута от печенето на тиквичките.
5. Сварете пресни картофи и ги изцедете. Разрежете ги наполовина и ги запържете в зехтин. Накрая на приготвянето им добавете морска сол, лимонов сок и настъргана лимонова кора.

Продукти

За тиквичките:

  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 червена чушка
  • 1 тъмнозелена тиквичка
  • 1 жълта тиквичка
  • 8 кръгли бейби тиквички или 4 обикновени тиквички
  • 1 патладжан
  • 2 домата
  • 3 стръка мащерка
  • сол и черен пипер
  • зехтин

За сьомгата:

  • 500 г филе от сьомга
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 1 лимон
  • сок
  • 2 филии стар бял хляб
  • 1 връзка магданоз
  • сол и черен пипер

За картофите:

  • 400 г пресни картофи
  • зехтин
  • 1 лимон
  • настъргана кора и сок
  • морска сол

Свързани рецепти