Тази плънка се приготвя от хлебни трохи, суушени червени боровинки, здушен лук, бадеми, мандарини и ябълка. Поднася се запечена към празничната коледна пуйка.

Продукти

  • 100 г сушени червени боровинки
  • 1/2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 50 г бланширани бадеми
  • 2 органични мандарини
  • 1 ябълка
  • 1/4 ч.л. млян бахар
  • 350 г хлебни трохи
  • 1 с.л. нарязан розмарин
  • масло
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Залейте сушените червени боровинки с гореща вода и ги оставете да набъбнат за 1-15 минути. Измийте добре мандарините и ги пюрирайте в блендер.
  • 2. Загрейте олиото в тиган и запържете нарязания на тънки полумесеци лук, до омекване. Пресипете лука в голяма купа и оставете да изстине. В същия тиган запечете бланшираните бадеми до златисто. След като изстинат, ги нарежете на едро.
  • 3. В купата с пържен лук сипете прясно смлените хлебни трохи. Към тях добавете пюрираните мандарини, обелената и настъргана ябълка, прецедените червени боровинки и нарязания пресен розмарин. Добавете 50 г меко масло и разбъркайте всичко добре.
  • 4. Пресипете плънката в дълбока тавичка. Поставете кубчета масло отгоре (около 30 г) и покрийте с алуминиево фолио. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете 30 минути. Извадете, махнете фолиото и разрохкайте плънката. Върнете във фурната за още 15 минути.
  • 5. Поднесете плънката с червени боровинки с печена пуйка.

Свързани рецепти

Виж всички