1. За тестото сипете маята при хладката вода и разбъркайте с пръст. Изчакайте 5-10 минути докато на повърхността се появят балончета.

2. Сипете брашното в голяма купа и оформете кладенче в него. Сипете водата с маята и разбъркайте с дървена лъжица. Щом брашното и водата се смесят, добавете солта. Замесете с ръце, след това извадете тестото върху поръсен с брашно плот и месете с натиск в продължение на 5-10 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да почине 30 минути.

3. Разтеглете тестото на правоъгълник, след това го загънете като пакет - първо от едната страна, след това от другата и накрая захлупете. Оформете топка и я поставете в голяма, намазнена купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото да втасва 2 часа на стайна температура. След това го поставете в хладилник, където можете да го съхранявате до 3-4 дни.

4. Когато решите да правите пица, извадете тестото да престои на стайна температура 2 часа преди печене. Разделете го на 2 топки. От всяка топка оформете кръг, като дърпате тестото в различни посоки.

5. Поставете кръга от тесто върху лист хартия за печене, поръсен със семолина. В едната половина на тестото сипете домати пасата, върху тях начупете рикота, поръсете със сол, след това сложете половинчки чери домати и парченца салам. Поръсете с малко зехтин и прегънете тестото, за да го затворите. С пръсти притиснете добре по краищата, за да затворите тестото. Отгоре намажете с 1 с.л. домати пасата и поръсете с малко зехтин. Прехвърлете пицата заедно с листа хартия в тава. Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса, на най-горното ниво на фурната, 15 минути. Извадете, издърпайте листа хартия и печете още 5-7 минути.

Продукти

  • 1/2 ч.л. суха мая
  • 275 мл хладка вода
  • 450 г брашно тип 00
  • 3 ч.л. сол
  • брашно
  • семолина
  • 160 г чери домати
  • 250 г рикота
  • 150 г домати пасата
  • 80 г пикантен салам
  • сол
  • зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички