Пица

Пица

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете в голяма купа хладка вода и поръсете сухата мая върху нея. Добавете захар, олио и сол и разбъркайте. Изчакайте 2-3 минути и добавете 700 г брашно. С ръце постепенно омесете тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно. Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло, да удвои обема си.
2. За доматения сос в купа смесете доматеното пюре със захар, сол, зетин, черен пипер и риган. Разбъркайте добре.
3. Извадете втасалото тесто върху набрашнен плот и го разплескайте с ръце. След това го разточете с помощта на точилка в продълговата форма. Пренесете тестото в голяма плоска тава /използвайте тази, която е към фурната/, постлана с хартия за печене.
4. Намажете тестото с доматения сос. Върху него подредете тънки резени италиански салам. Подредете и моцарелата, нарязана на филийки. Разпръснете и целите чери доматчета и маслини, като сте извадили костилките им. Печете пицата в предварително загрята фурна на 200 градуса 15-20 минути.
5. Изпечената пица гарнирайте със свежа рукола и люспи пармезан. Поръсете с малко сол и зехтин.

Продукти

За тестото:

  • 300 мл топла вода
  • 1 с.л. суха мая
  • 800 г брашно
  • 50 мл олио
  • щипка хималайска сол

За гарниране:

  • 4 с.л. концентрирано доматено пюре
  • 0.5 ч.л. хималайска сол
  • щипка захар
  • зехтин
  • черен пипер
  • сушен риган
  • рукола
  • пармезан
  • 200 г италиански салам
  • 150 г биволска моцарела
  • 250 г чери доматчета
  • 100 г черни маслини

Свързани рецепти