Пияна тарта

Пияна тарта

Подготовка

1. Почистете сливите от костилките, нарежете ги на резенчета и ги мариновайте в ракията. 2. Разбъркайте маслото със захарта. Прибавете яйцето и подправките. С брашното бързо омесете меко тесто. Оставете го в хладилник за 30 мин. 3. Поръсете плота с малко брашно и разточете тестото. Отрежете квадрати с големина 10-12 см. поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. От тестото направете тънки фитили и обградете с тях квадратите. Притиснете ги с пръсти към основата за да получите борд. Надупчете подложката с вилица и изпечете до леко порозовяване в предварително

Продукти

За тестото:

  • 250 г брашно
  • 125 г меко масло
  • 125 г пудра захар
  • 1 яйце
  • 0.5 ч.л. настъргана лимонова кора

За плънката:

  • 120 г меко масло
  • 120 г пудра захар
  • 120 г белени бадеми
  • 40 г брашно
  • 2 яйца
  • 1 ванилия
  • 20 сини сливи
  • 4 с.л. сливова ракия

за поръсване

  • кафява захар

за заливка

  • балсамова редукция

Свързани рецепти