Начин на приготвяне:
1. Направете кладенче в брашното и изсипете маята, водата и 1 с.л. зехтин. Солта поръсете върху брашното. Омесете тесто за около десетина минути. Поръсвайте брашно върху плота и когато тестото започне да се отлепя от плота, то е готово.
2. Поставете тестото в купа и го покрийте с фолио. Оставете го да втаса на топло. След това поръсвайте брашно върху плота и върху тестото и го разточете с точилка по формата на тавата, в която ще печете пицата. Постелете хартия за печене в тавата и сложете тестото. Намажете го със зехтин.
3. Отгоре наредете кръгчета лук, накъсани парчета гъби и поръсете с настърганото сирене. Изпечете пицата за 15 минути на 240 градуса.
4. След като я извадите, поставете отгоре рукола, парчета прошуто, чери доматчета и полейте с балсамов оцет.
2. Поставете тестото в купа и го покрийте с фолио. Оставете го да втаса на топло. След това поръсвайте брашно върху плота и върху тестото и го разточете с точилка по формата на тавата, в която ще печете пицата. Постелете хартия за печене в тавата и сложете тестото. Намажете го със зехтин.
3. Отгоре наредете кръгчета лук, накъсани парчета гъби и поръсете с настърганото сирене. Изпечете пицата за 15 минути на 240 градуса.
4. След като я извадите, поставете отгоре рукола, парчета прошуто, чери доматчета и полейте с балсамов оцет.
Продукти
За плънката:
- 1 голяма глава бял лук
- 250 г гъби кладница
- 250 г чери доматчета
- 100 г прошуто
- 75 г рукола
- редуциран балсамов оцет
- 100 г сирене гауда
За тестото:
- 400 г брашно
- 7 г суха мая
- 1 ч.л. сол
- 250 мл вода
- 1 с.л. зехтин