Пирожки с пълнеж от миди

Пирожки с пълнеж от миди

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете млякото и водата в тенджерка. Овкусете със сол и черен пипер, настържете фино кората на лимона и добавете маслото. Захлупете и оставете сместа да заври.
2. Дръпнете тенджерката от котлона и изсипете наведнъж брашното. Бъркайте енергично, докато се образува топка от тесто, която може да се отделя лесно от стените. Дръпнете от котлона и оставете тестото да изстине.
3. За пълнежа загрейте 1 с.л. зехтин в тиган. Запържете обелените и нарязани на ситно чесън, лук и кориандър, като ги разбърквате. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете предварително почистените миди и разбъркайте. Добавете бялото вино и изчакайте то да се изпари.
4. Поръсете брашното отгоре и разбъркайте. Щом поеме течността, добавете малко бульон /най-добре рибен или от морски дарове/, разбъркайте и изчакайте течността да се абсорбира. Добавяйте още бульон, докато той се поеме и сместа стане гладка и достатъчно гъста. Дръпнете от котлона и оставете да сместа да се охлади, за кратко може да я поставите и в хладилник.
5. Върху набрашнен плот доомесете тестото. Откъснете топка от тестото и я разточете на тънък правоъгълен лист. Поставете по 1 с.л. от пълнежа в едната половина на тестото на разстояние 3-4 см. едно от друго. Прегънете тестото така, че да покрие пълнежа. С помощта на рингче или чаша изрежете полумесеци. Така приготвените пирожки може да подредите в кутия с капака и да ги замразите.
6. Разбийте яйцето в една чиния, в друга сипете галетата. Загрейте силно 2 пръста олио в дълбок съд. Овалвайте пирожките първо в яйцето, а след това в галетата и ги пържете до златисто. Извадете върху кухненска салфетка. Поднесете пирожките с листа кориандър и резен лимон.

Продукти

За тестото:

  • 0.5 ч.ч. вода
  • 0.5 ч.ч. прясно мляко
  • 75 г масло
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • сол и черен пипер
  • 1 ч.ч. брашно с набухвател

За пълнежа:

  • зехтин
  • 6 скилидки чесън
  • 1 връзка кориандър
  • 1.5 ч.ч. миди без черупки
  • лимонов сок
  • 1 малка глава лук
  • 3 с.л. брашно
  • 0.5 ч.ч. бяло вино
  • 1.5 ч.ч. бульон
  • 1 яйце
  • галета
  • олио за пържене

Свързани рецепти