Пирамида от макарони
1. За да направите шоколадовата пирамида, е необходимо да разтопите на водна баня почти целия шоколад. Отделете около 100 г шоколад, който ще разтопите по-късно, за да послужи за лепило.
2. Темперирайте разтопения шоколад, като изсипете 2/3 от него върху студен плот или плоча и го разстелете с помощта на шпакла до температура от 26 градуса. След това го върнете към останалия шоколад и разбъркайте. Гледайте видеото за темпериране на шоколад.
3. Разстелете един или два големи тънки пласта от шоколад върху лист хартия за печене. С помощта на шаблони - 4 триъгълника и една основа /15х15 см/ изрежете форми от все още невтвърдилия се шоколад. Оставете шоколада да се втвърди. Изсипете все още течен шоколад и в 4 гнезда на силиконова форма за мъфини.
4. Разтопете половината от отделения шоколад на водна баня. Поставете основата на пирамидата върху равен поднос. С помощта на четка намажете основата по края с разтопен шоколад. Намажете краищата и на всеки триъгълник. Сглобете пирамидата, като притиснете триъгълниците един към друг и ги поставите върху основата. Оставете пирамидата настрани, за да се захване добре. След това залепете крачетата - втвърдения шоколад от формата за мъфини, като отново ги намазвате с разтопен шоколад.
5. За макароните сварете захарен сироп - 40 мл вода и 150 г захар. Щом достигне температура от 118 градуса, дръпнете от огъня. Разбийте половината белтъци с помощта на миксер в голяма купа. Добавете към белтъците горещия сироп на тънка струйка, като едновременно с това разбивате на пълна мощност. Разбивайте до получаването на твърд пухкав сняг. В друга купа смесете смлените бадеми, пресятото какао и пудрата захар и останалите белтъци. Разбъркайте до хомогенна смес с помощта на шпатула. Добавете разбитите белтъци на порции, като разбърквате с помощта на шпатула. Пресипете сместа в шприц с не много широк гладък накрайник.
6. В голяма тава, постлана с хартия за печене шприцовайте малки топчици на достатъчно разстояние една от друга. Тръснете леко тавата и я оставете на стайна температура за 2-3 часа. След това печете макароните в предварително загрята фурна на 160 градуса 8 минути.
7. За крушовия крем разбийте жълтъците с малко студено пюре от круши и брашното. Останалото пюре от круши загрейте в тенджерка заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и захарта. Разбърквайте докато пюрето заври. Добавете горещото пюре към сместа с жълътците, като разбърквате енергично. Изсипете сместа в тенджерката и бъркайте в продължение на 4-5 минути, до сгъстяване на крема. Пресипете крема в чиния и го оставете да изстине. разбийте мекото масло с пудрата захар и изстиналия крем с помощта на миксер, до еднородност и пухкавост. Пресипете крема в шприц с не много широк гладък накрайник.
8. Шприцовайте по малко крем върху половината изстинали бадемови бисквити. Дръжте бисквитката, върху която шприцовате, в ръка. Захлупете  с втора бисквитка.
9. Разтопете останалия шоколад, за да послужи за лепило при подреждането на макароните върху шоколадовата пирамида. Залепете макароните върху пирамидата, като ги редите в симетрични редове.
10. За ангелската коса карамелизирайте захарта, като я сипвате на порции в съд с дълга дръжка. Само разклащайте съда до образуването на тъмен карамел. С помощта на две вилици и отвисоко поръсвайте карамелизирана захар върху пирамидата. захарта веднага се втвърдява и образува "коса" върху пирамидата.

Продукти

  • За пирамидата:1.5 кг натурален шоколад /70%/За макароните:40 мл вода 150 г захар 110 г белтъци 150 г фино смлени бадеми 150 г пудра захар 0.5 ч.л. какаоЗа ангелската коса:200 г захарЗа крема:1 шушулка ванилия 250 мл пюре от круши 40 г захар 2 жълтъка 2 с.л. брашно 250 г меко масло 50 г пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички