Това е рецепта за традиционното пиле с ориз, но с много подправки и сос от магданоз, копър и чесън.

Продукти

  • 800 г пилешко месо от бут без кожа
  • 4 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 зелена чушка
  • 1 ч.ч. бисерен ориз
  • 1 л пилешки бульон
  • 50 г краве масло
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • За подправката за пилето:
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сух чесън
  • 1 ч.л. сух лук
  • 2 стръка мащерка
  • сол на вкус
  • За зеления сос:
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка копър
  • 1 скилидка чесън
  • 1–2 ч.л. кора от лимон
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 50 мл зехтин „Екстра върджин“
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Овкусете пилешкото със сол и пипер и го запържете от двете страни в тиган със сгорещения зехтин. Трябва леко да се зачерви и да хване приятна коричка.
  • 2. В купа смесете червения пипер, сухите лук и чесън, щипка сол и мащерката. Извадете месото от съда и го овкусете с ароматната смес от подправки.
  • 3. Нарежете чушката, лука и чесъна на ситно. В съда от пърженето добавете маслото и запържете нарязаните зеленчуци. Сипете предварително измития бисерен ориз, разбъркайте и налейте бульона.
  • 4. Прехвърлете сместа в тава, подредете месото и покрийте с алуминиево фолио.
  • 5. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
  • 6. За зеления сос смесете в блендер обеления чесън, настърганата лимонова кора, лимоновия сок и нарязаните магданоз и копър. Налейте зехтина, овкусете със сол и смелете.
  • 7. Сервирайте ястието със зеления сос.

Свързани рецепти

Виж всички