Пилешко с ориз и свеж зелен сос
Рецепта от: Стоян и Лора
Това е рецепта за традиционното пиле с ориз, но с много подправки и сос от магданоз, копър и чесън.
Продукти
- 800 г пилешко месо от бут без кожа
- 4 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 зелена чушка
- 1 ч.ч. бисерен ориз
- 1 л пилешки бульон
- 50 г краве масло
- 2 с.л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- За подправката за пилето:
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сух чесън
- 1 ч.л. сух лук
- 2 стръка мащерка
- сол на вкус
- За зеления сос:
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка копър
- 1 скилидка чесън
- 1–2 ч.л. кора от лимон
- 2 с.л. лимонов сок
- 50 мл зехтин „Екстра върджин“
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Овкусете пилешкото със сол и пипер и го запържете от двете страни в тиган със сгорещения зехтин. Трябва леко да се зачерви и да хване приятна коричка.
- 2. В купа смесете червения пипер, сухите лук и чесън, щипка сол и мащерката. Извадете месото от съда и го овкусете с ароматната смес от подправки.
- 3. Нарежете чушката, лука и чесъна на ситно. В съда от пърженето добавете маслото и запържете нарязаните зеленчуци. Сипете предварително измития бисерен ориз, разбъркайте и налейте бульона.
- 4. Прехвърлете сместа в тава, подредете месото и покрийте с алуминиево фолио.
- 5. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
- 6. За зеления сос смесете в блендер обеления чесън, настърганата лимонова кора, лимоновия сок и нарязаните магданоз и копър. Налейте зехтина, овкусете със сол и смелете.
- 7. Сервирайте ястието със зеления сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Ейнсли Хариът
Мариновано пилешко с гъби и лук
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос