Пилешко с ориз и свеж зелен сос
Рецепта от: Стоян и Лора
Това е рецепта за традиционното пиле с ориз, но с много подправки и сос от магданоз, копър и чесън.
Продукти
- 800 г пилешко месо от бут без кожа
- 4 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 зелена чушка
- 1 ч.ч. бисерен ориз
- 1 л пилешки бульон
- 50 г краве масло
- 2 с.л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- За подправката за пилето:
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сух чесън
- 1 ч.л. сух лук
- 2 стръка мащерка
- сол на вкус
- За зеления сос:
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка копър
- 1 скилидка чесън
- 1–2 ч.л. кора от лимон
- 2 с.л. лимонов сок
- 50 мл зехтин „Екстра върджин“
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Овкусете пилешкото със сол и пипер и го запържете от двете страни в тиган със сгорещения зехтин. Трябва леко да се зачерви и да хване приятна коричка.
- 2. В купа смесете червения пипер, сухите лук и чесън, щипка сол и мащерката. Извадете месото от съда и го овкусете с ароматната смес от подправки.
- 3. Нарежете чушката, лука и чесъна на ситно. В съда от пърженето добавете маслото и запържете нарязаните зеленчуци. Сипете предварително измития бисерен ориз, разбъркайте и налейте бульона.
- 4. Прехвърлете сместа в тава, подредете месото и покрийте с алуминиево фолио.
- 5. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
- 6. За зеления сос смесете в блендер обеления чесън, настърганата лимонова кора, лимоновия сок и нарязаните магданоз и копър. Налейте зехтина, овкусете със сол и смелете.
- 7. Сервирайте ястието със зеления сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби