Пилешко филе със запечени картофи и барбекю сос
Рецепта от: Стоян и Лора
1. За саламурата смесете 2 л вода с кленовия сироп, морската сол, захарта, виното, листенцата мащерка и дафиновите листа. Разбъркайте добре, за да се разтворят солта и захарта.
2. Разфасовайте пилето. Запазете гърдите, а другите парчета ги заделете за друго ястие.
3. Мариновайте пилешките гърди в саламурата за 4 до 6 часа. След това ги измийте и подсушете.
4. Измий картофите, сложете ги в тава и ги поръсете с мащерката, сол и пипер на вкус. Залейте ги с разтопеното масло.
5. Печете картофите в загрята на 200 градуса фурна за 40–50 минути.
6. За соса в бурканче смесете горчицата, оцета, меда, зехтина, соса „Уорчестър“, чесъна, кетчупа, лютия сос, заквасената сметана, сол на вкус и разбийте.
7. Загрейте тиган с дебело дъно на умерен огън. Намажете пилешките гърди хубаво със зехтин от всички страни. Сложете ги в тигана с кожата надолу и когато са готови, ги обърнете, за да се сготвят и от другата страна.
8. Нарежете месото и го поднесете с картофите, соса и листенца пресен магданоз.
Съвет:
Може да замените виното „Мадейра“ с бренди, а кленовият сироп с мед и кафява захар.
Продукти
- 2 бр. пилешко филе
- 1 кг дребни пресни картофи
- 100 г краве масло
- 20 л зехтин
- 4 стръка мащерка
- сол и черен пипер на вкус
- За маринатата:
- 175 г морска сол
- 50 г захар
- 100 мл вино Мадейра
- 100 мл кленов сироп
- 4 стръка мащерка
- 2 дафинови листа
- За соса:
- 100 г ретро горчица
- 2–3 с.л. мед
- 50 мл ябълков оцет
- 1 с.л. зехтин
- 1 щипка сух чесън
- 1 ч.л. сос „Уорчестър“
- 1/4 ч.л. лют сос
- 1 с.л. кетчуп
- 50 г заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне