1. За саламурата смесете 2 л вода с кленовия сироп, морската сол, захарта, виното, листенцата мащерка и дафиновите листа. Разбъркайте добре, за да се разтворят солта и захарта.

2. Разфасовайте пилето. Запазете гърдите, а другите парчета ги заделете за друго ястие.

3. Мариновайте пилешките гърди в саламурата за 4 до 6 часа. След това ги измийте и подсушете.

4. Измий картофите, сложете ги в тава и ги поръсете с мащерката, сол и пипер на вкус. Залейте ги с разтопеното масло.

5. Печете картофите в загрята на 200 градуса фурна за 40–50 минути.

6. За соса в бурканче смесете горчицата, оцета, меда, зехтина, соса „Уорчестър“, чесъна, кетчупа, лютия сос, заквасената сметана, сол на вкус и разбийте.

7. Загрейте тиган с дебело дъно на умерен огън. Намажете пилешките гърди хубаво със зехтин от всички страни. Сложете ги в тигана с кожата надолу и когато са готови, ги обърнете, за да се сготвят и от другата страна.

8. Нарежете месото и го поднесете с картофите, соса и листенца пресен магданоз.

 

Съвет:

Може да замените виното „Мадейра“ с бренди, а кленовият сироп с мед и кафява захар.

Продукти

  • 2 бр. пилешко филе
  • 1 кг дребни пресни картофи
  • 100 г краве масло
  • 20 л зехтин
  • 4 стръка мащерка
  • сол и черен пипер на вкус
  • За маринатата:
  • 175 г морска сол
  • 50 г захар
  • 100 мл вино Мадейра
  • 100 мл кленов сироп
  • 4 стръка мащерка
  • 2 дафинови листа
  • За соса:
  • 100 г ретро горчица
  • 2–3 с.л. мед
  • 50 мл ябълков оцет
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 щипка сух чесън
  • 1 ч.л. сос „Уорчестър“
  • 1/4 ч.л. лют сос
  • 1 с.л. кетчуп
  • 50 г заквасена сметана

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички