Пилешки сатай шишчета

Пилешки сатай шишчета
Свързани предаванияМоето меню за 30 минутиГледайте Събота 21 Септември, 08:10 | Събота 21 Септември, 08:40

Начин на приготвяне:

1. Накиснете 4 дървени шишчета в бутилка отворено бяло вино.
2. За сатай соса сложете листата и стъблата кориандър в кухненски робот или блендер. Добавете обеления джинджифил, пресования чесън, нарязаната люта чушка, без семките, фъстъченото масло. Настържете фино кората на единия лайм и изтискайте сока му. Добавете 1 с.л. соев сос и 3-4 с.л. зехтин. Смелете. Опитайте на вкус и ако е необходимо, добавете още лимонов сок и соев сос.
3. Пресипете половината сос в купичка и го полейте с 1-2 с.л. зехтин. Поръсете с няколко листа кориандър.
4. Останалият сос пресипете на дъното на дълбока тавичка. Поставете напряко четирите парчета пилешко върху пластмасова дъска и промушете четирите шишчета през всички парчета. Изрежете парченцата месо, които стърчат острани и разрежете месото по дължина така, че да получите 4 шишчета. Нанижете излязаните парченца месо по шишчетата. С нож направете повърхностни диагонални разрези по месото. Поставете шишчетата в тавата, върху соса, посолете ги и ги оваляйте хубаво в соса.
5. Подредете шишчетата върху тавата, напряко и ги поръсете със зехтин. Печете ги 5 минути в предварително загрята фурна на 220 градуса, на грил. Извадете тавата и поставете шишчетата на дъното и, легнали. Печете още 3-5 минути, до златисто. Полейте ги с 3-4 с.л. мед и ги обърнете. Печете още 8 минути.
6. Сложете 4 гнезда яйчена юфка в купа и я залейте с гореща вода. Покрийте с чиния и оставете за 6 минути. Загрейте тиган на слаб огън, сипете 1 с.л. зехтин и пуснете начупените ядки кашу. запържете ги до златисто. Добавете сусам и мед и разбъркайте докато те се карамелизират.
7. В робот сложете обеления лук, половината връзка кориандър - листа и стъбла,1-2 с.л. соев сос и 3-4 с.л. зехтин. Смелете. Пресипете сместа в купа и добавете прецедената юфка, като я разгънете. Добавете половината каралемизирани ядки и останалите стръкове кориандър, нарязаната на тънки кръгчета люта чушка. Разбъркайте много добре.
8. Измийте листата зелена салата /само вътрешните/ в цедка. Подсушете ги добре и направо в цедката добавете 1 люта чушка, резени лайм, листа кориандър и шишенце със соев сос. Поднесете на масата.
9. Обелете ананаса, изрежете твърдата му част и го нарежете на парченца. Обелете манго и го нарежете на кубчета. Сложете плодовете в голяма чиния, поръсете боровинките. В хаванче счукайте на паста листата мента с малко захар. Добавете останалата захар и разбъркайте. Поръсете плодовете с ментовата захар. Поднесете с купичка кокосово кисело мляко.

Продукти

За шишчетата:

  • 4 х180 г пилешки гърди
  • 3 с.л. течен мед

За сатай соса:

  • 0.5 връзка кориандър
  • 1 люта чушка
  • 0.5 скилидка чесън
  • 3 с.л. фъстъчено масло
  • соев сос
  • 2 см джинджифил
  • 2 лайма
  • сол и черен пипер
  • зехтин

За салатата:

  • 250 г китайска яйчена юфка
  • 100 г сурово кашу
  • 0.5 глава червен лук
  • 1 люта чушка
  • 1 връзка кориандър
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 лайм
  • 1 с.л. сусам
  • течен мед
  • рибен сос

За гарнитура:

  • 2 зелени салати
  • 0.5 връзка кориандър
  • 1 люта чушка
  • соев сос
  • 1 лайм
  • зехтин

За плодовото платò:

  • 1 ананас
  • 150 г боровинки
  • 1 манго
  • шепа листа мента
  • 3 с.л. кафява захар
  • 1 лайм
  • 250 г кокосово кисело мляко

Свързани рецепти