Начин на приготвяне:

Тази рецепта за лепкави пилешки крилца представя приготвянето им по по-здравословен начин - чрез печене. А тайната съставка на лепкавия сос е пастата от тамаринд.

1. Оформете няколко крилца като лолипоп, като оголите едната кост от месото. Другите крилца оставете цели.

2. Подредете пилешките крилца в тавичка, постлана с хартия за печене. Поръсете със сол и черен пипер и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.

3. Извадете семките на всяка шушулка тамаринд и отделете месестата част. Получената паста запържете в тиган с 20 г масло и фино настърганата кора и сока на 1 портокал. Добавете и нарязаните лук и чесън. Добавете разрязаните на половинки чери доматчета /добавете и клонките на доматчетата за аромат, но ги извадете преди пасирането/, захарта, горчицата, лютия сос и олиото. Разбъркайте и оставете соса да поври докато се сгъсти. Накрая овкусете със сол и добавете сусамовото олио. Пресипете соса в купа и пасирайте.

4. Поставете печените пилешки крилца в соса и хубаво ги оваляйте в него. Подредете ги отново в тавичката, като полеете с останалия сос. Печете пилешките крилца с лепкав сос 20 минути на 180 градуса.

5. За гарнитурата за пилешките крилца в лепкав сос сипете в загрят тиган прецедената царевица и 30 г масло. Запържете я за кратко. Овкусете със сол.

6. Бланширайте пресните картофи цели за 10 минути. След това ги прехвърлете в тавичката при крилцата и печете до готовност.

7. Увийте крайчетата на крилцата лолипоп с парченца алуминиево фолио, за да могат да се хващат лесно. В правоъгълна чиния оформете основа от царевица. Върху нея подредете пилешки крилца. Гарнирайте с печени картофи, кисели краставички, мариновани чушки и листенца зелена салата.

Пилешки крилца с лепкав сосРецепта за Лепкави пилешки крилца

Продукти

  • 8 пилешки крилца
  • 100 г тамаринд
  • 2 портокала
  • 150 г чери домати
  • 2 глави лук шалот
  • 3 скилидки чесън
  • 50 г захар
  • 3 с.л. горчица
  • 1 с.л. лют сос
  • 50 мл олио
  • 300 г сладка царевица
  • 200 г пресни картофи
  • 50 мл балсамов оцет
  • 1 ч.л. мед
  • 50 г масло
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти