Пилешки крилца на барбекю по 3 начина

Тази рецепта за печени на скара пилешки крилца представя три начина за приготвянето им според барбекю соса, с който се мариноват. Вариантите са корейски сос, соево-меден и горчичен.

Продукти

  • 20 бр. големи пилешки крилца
  • 20 г сол
  • 2 литра вода
  • 10 зърна черен пипер
  • 4 дафинови листа
  • За корейската глазура:
  • 80 мл оризов оцет
  • 60 г захар
  • 50 мл шрирача
  • 50 мл доматен кетчуп
  • 2 с.л. паста Гочуджанг
  • 2 с.л. сусамово олио
  • 20 г масло
  • За соево-медената глазура:
  • 100 г течен мед
  • 30 мл соев сос
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. сусамово олио
  • За горчичената глазура:
  • 75 г разтопено масло
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • 2 с.л. пълнозърнеста горчица
  • 80 мл кленов сироп
  • Допълнително:
  • пресен лук
  • черен сусам
  • запечен бял сусам

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете крилцата от излишната мазнина. След това отстранете острата кост на всяко крилце. Разделете всяко крилце на две, като пречупите костта по средата.
  • 2. В голям съд сипете 2 литра вода и добавете зърна черен пипер, дафинови листа и сол. Пуснете крилцата вътре. Захлупете и поставете в хладилник за 1 нощ да се мариноват крилцата.
  • 3. За корейската глазура сипете всички продукти в тенджерка, разбъркайте и оставете сместа да заври. Гответе 5 минути на умерен огън. Дръпнете от огъня.
  • 4. За соево-медената глазура смесете в купичка меда, соевия сос, сусамовото олио и настъргания чесън и разбъркайте добре.
  • 5. За третата глазура смесете в тенджерка разтопеното масло, ябълковия оцет, горчицата и кленовия сироп. Бъркайте на умерен огън, до хомогенност .Поддържайте глазурата топла.
  • 6. Загрейте скарата много добре, поне 20 минути преди да печете крилцата. Подредете предварително подсушените с кухненска хартия крилца върху скарата, с кожата надолу, като ги разделите на 3 части. Намажете всяка 1/3 част от крилцата с различна глазура и печете 1 минута. Обърнете и печете още 3-4 минути, като ги намажете отново. Повторете обръщането и мазането с глазури още 3 пъти. Общо крилцата трябва да се пекат 10-12 минути.
  • 7. Подредете печените пилешки крилца върху дървена дъска, на 3 купчинки. Тази с корейската глазура поръсете с черен сусам и нарязаната на кръгчета бяла част на стръковете пресен лук. Тази със соево-медната глазура поръсете със запечения бул сусам и зелената част на пресния лук.

Свързани рецепти

Виж всички