Пилешки крилца на барбекю по 3 начина
Рецепта от: Том Керидж

Тази рецепта за печени на скара пилешки крилца представя три начина за приготвянето им според барбекю соса, с който се мариноват. Вариантите са корейски сос, соево-меден и горчичен.
Продукти
- 20 бр. големи пилешки крилца
- 20 г сол
- 2 литра вода
- 10 зърна черен пипер
- 4 дафинови листа
- За корейската глазура:
- 80 мл оризов оцет
- 60 г захар
- 50 мл шрирача
- 50 мл доматен кетчуп
- 2 с.л. паста Гочуджанг
- 2 с.л. сусамово олио
- 20 г масло
- За соево-медената глазура:
- 100 г течен мед
- 30 мл соев сос
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. сусамово олио
- За горчичената глазура:
- 75 г разтопено масло
- 1 с.л. ябълков оцет
- 2 с.л. пълнозърнеста горчица
- 80 мл кленов сироп
- Допълнително:
- пресен лук
- черен сусам
- запечен бял сусам
Начин на приготвяне:
- 1. Почистете крилцата от излишната мазнина. След това отстранете острата кост на всяко крилце. Разделете всяко крилце на две, като пречупите костта по средата.
- 2. В голям съд сипете 2 литра вода и добавете зърна черен пипер, дафинови листа и сол. Пуснете крилцата вътре. Захлупете и поставете в хладилник за 1 нощ да се мариноват крилцата.
- 3. За корейската глазура сипете всички продукти в тенджерка, разбъркайте и оставете сместа да заври. Гответе 5 минути на умерен огън. Дръпнете от огъня.
- 4. За соево-медената глазура смесете в купичка меда, соевия сос, сусамовото олио и настъргания чесън и разбъркайте добре.
- 5. За третата глазура смесете в тенджерка разтопеното масло, ябълковия оцет, горчицата и кленовия сироп. Бъркайте на умерен огън, до хомогенност .Поддържайте глазурата топла.
- 6. Загрейте скарата много добре, поне 20 минути преди да печете крилцата. Подредете предварително подсушените с кухненска хартия крилца върху скарата, с кожата надолу, като ги разделите на 3 части. Намажете всяка 1/3 част от крилцата с различна глазура и печете 1 минута. Обърнете и печете още 3-4 минути, като ги намажете отново. Повторете обръщането и мазането с глазури още 3 пъти. Общо крилцата трябва да се пекат 10-12 минути.
- 7. Подредете печените пилешки крилца върху дървена дъска, на 3 купчинки. Тази с корейската глазура поръсете с черен сусам и нарязаната на кръгчета бяла част на стръковете пресен лук. Тази със соево-медната глазура поръсете със запечения бул сусам и зелената част на пресния лук.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби