Пилешки крилца на барбекю по 3 начина
Рецепта от: Том Керидж
Тази рецепта за печени на скара пилешки крилца представя три начина за приготвянето им според барбекю соса, с който се мариноват. Вариантите са корейски сос, соево-меден и горчичен.
Продукти
- 20 бр. големи пилешки крилца
- 20 г сол
- 2 литра вода
- 10 зърна черен пипер
- 4 дафинови листа
- За корейската глазура:
- 80 мл оризов оцет
- 60 г захар
- 50 мл шрирача
- 50 мл доматен кетчуп
- 2 с.л. паста Гочуджанг
- 2 с.л. сусамово олио
- 20 г масло
- За соево-медената глазура:
- 100 г течен мед
- 30 мл соев сос
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. сусамово олио
- За горчичената глазура:
- 75 г разтопено масло
- 1 с.л. ябълков оцет
- 2 с.л. пълнозърнеста горчица
- 80 мл кленов сироп
- Допълнително:
- пресен лук
- черен сусам
- запечен бял сусам
Начин на приготвяне:
- 1. Почистете крилцата от излишната мазнина. След това отстранете острата кост на всяко крилце. Разделете всяко крилце на две, като пречупите костта по средата.
- 2. В голям съд сипете 2 литра вода и добавете зърна черен пипер, дафинови листа и сол. Пуснете крилцата вътре. Захлупете и поставете в хладилник за 1 нощ да се мариноват крилцата.
- 3. За корейската глазура сипете всички продукти в тенджерка, разбъркайте и оставете сместа да заври. Гответе 5 минути на умерен огън. Дръпнете от огъня.
- 4. За соево-медената глазура смесете в купичка меда, соевия сос, сусамовото олио и настъргания чесън и разбъркайте добре.
- 5. За третата глазура смесете в тенджерка разтопеното масло, ябълковия оцет, горчицата и кленовия сироп. Бъркайте на умерен огън, до хомогенност .Поддържайте глазурата топла.
- 6. Загрейте скарата много добре, поне 20 минути преди да печете крилцата. Подредете предварително подсушените с кухненска хартия крилца върху скарата, с кожата надолу, като ги разделите на 3 части. Намажете всяка 1/3 част от крилцата с различна глазура и печете 1 минута. Обърнете и печете още 3-4 минути, като ги намажете отново. Повторете обръщането и мазането с глазури още 3 пъти. Общо крилцата трябва да се пекат 10-12 минути.
- 7. Подредете печените пилешки крилца върху дървена дъска, на 3 купчинки. Тази с корейската глазура поръсете с черен сусам и нарязаната на кръгчета бяла част на стръковете пресен лук. Тази със соево-медната глазура поръсете със запечения бул сусам и зелената част на пресния лук.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби