Пилешки хапки с портокалов сос
Рецепта от: Хера Те Курапа
Хрупкавостта на това апетитно портокалово пиле идеално се балансира с цитрусовата сладост на портокаловия сос.
Продукти
- 6 пилешки бутчета (без кожа и кости)
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. царевично нишесте
- 200 мл вода
- сол и бял пипер
- 1 яйце
- 1 с.л. зехтин/олио
- олио за пържене
- За соса:
- 1 с.л. олио
- 1 пълна с.л. настърган джинджифил
- 3 скилидки чесън
- 3 пълни с.л. кафява захар
- 1 с.л. бяла захар
- ½ ч.л. едър лют червен пипер
- 20 мл оцет
- 50 мл соев сос
- 100 мл портокалов сок
- 1 пълна с.л. царевично нишесте
- 1 с.л. сусамово олио
- сусам
- 3 стръка пресен лук
- 1 морков
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете пилешкото месо на кубчета по 2 см. За панировката смесете брашното и царевичното нишесте и разбъркайте. Добавете яйцето, зехтина и водата и разбъркайте до хомогенност.
- 2. Пуснете парченцата пилешко в панировката и разбъркайте. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 15 минути.
- 3. Загрейте 3-4 пръста олио в тенджера до 180 градуса. Пържете пилешките хапки на порции, по 5-6 минути от всяка страна. Извадете ги върху кухненска хартия.
- 4. За соса сипете в тиган 1 с.л. олио и добавете настъргания джинджифил и нарязаните на ситно скилидки чесън. Добавете лютия червен пипер, както и двата вида захар. Запържете сместа за кратко. Добавете оцета, соевия сос и портокаловия сок.
- 5. Разбъркайте царевичното нишесте с малко хладка вода, до образуването на гладка кашичка. Добавете сместа в тигана и разбъркайте, докато сосът се сгъсти.
- 6. Пуснете пържените пилешки хапки в соса и разбъркайте добре за няколко минути. Накрая добавете сусамово олио.
- 7. Поднесете пилешките хапки с портокалов сос в голяма чиния. Поръсете бял и черен сусам, както и с нарязани на тънки лентички морков и пресен лук.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Ейнсли Хариът
Мариновано пилешко с гъби и лук
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос