Хрупкавостта на това апетитно портокалово пиле идеално се балансира с цитрусовата сладост на портокаловия сос.

Продукти

  • 6 пилешки бутчета (без кожа и кости)
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. царевично нишесте
  • 200 мл вода
  • сол и бял пипер
  • 1 яйце
  • 1 с.л. зехтин/олио
  • олио за пържене
  • За соса:
  • 1 с.л. олио
  • 1 пълна с.л. настърган джинджифил
  • 3 скилидки чесън
  • 3 пълни с.л. кафява захар
  • 1 с.л. бяла захар
  • ½ ч.л. едър лют червен пипер
  • 20 мл оцет
  • 50 мл соев сос
  • 100 мл портокалов сок
  • 1 пълна с.л. царевично нишесте
  • 1 с.л. сусамово олио
  • сусам
  • 3 стръка пресен лук
  • 1 морков

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете пилешкото месо на кубчета по 2 см. За панировката смесете брашното и царевичното нишесте и разбъркайте. Добавете яйцето, зехтина и водата и разбъркайте до хомогенност.
  • 2. Пуснете парченцата пилешко в панировката и разбъркайте. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 15 минути.
  • 3. Загрейте 3-4 пръста олио в тенджера до 180 градуса. Пържете пилешките хапки на порции, по 5-6 минути от всяка страна. Извадете ги върху кухненска хартия.
  • 4. За соса сипете в тиган 1 с.л. олио и добавете настъргания джинджифил и нарязаните на ситно скилидки чесън. Добавете лютия червен пипер, както и двата вида захар. Запържете сместа за кратко. Добавете оцета, соевия сос и портокаловия сок.
  • 5. Разбъркайте царевичното нишесте с малко хладка вода, до образуването на гладка кашичка. Добавете сместа в тигана и разбъркайте, докато сосът се сгъсти.
  • 6. Пуснете пържените пилешки хапки в соса и разбъркайте добре за няколко минути. Накрая добавете сусамово олио.
  • 7. Поднесете пилешките хапки с портокалов сос в голяма чиния. Поръсете бял и черен сусам, както и с нарязани на тънки лентички морков и пресен лук.

Свързани рецепти

Виж всички