Пилешки гърди в лимоново-сметанов сос с аспержи
Рецепта от: Мери Бери
1. Поръсете пилешките гърди обилно със сол и черен пипер. Разтопете половината масло и добавете 1 с.л. олио в тенджера с двойно дъно. Запечатайте пилешките гърди за по 2 минути от всяка страна, до златисто. Извадете месото в чиния.
2. Обелете лука и го разрежете на четвъртини. Запържете го за 5-10 минути, в същата тенджера като добавите останалото масло и олио. В купичка разбъркайте брашното с 8 с.л. студен пилешки бульон, доп олучаването на гладка кашичка. Добавете останалия пилешки бульон при лука, а след това, при непрекъснато разбиване, добавете и сместа от брашно и бульон. Щом течността заври, добавете листенцата мащерка и върнете пилешките гърди в соса. Захлупете съда и гответе на слаб огън 20 минути.
3. Отрежете връхчетата на аспержите (10-15 см), а стъблото, без най-твърдата част, нарежете на кръгчета. Сварете нарязаните стъбла, както и връхчетата аспержи във вряща подсолена вода за 2-3 минути. Прецедете ги.
4. Щом месото е готово, добавете лимоновия сок и заквасената сметана и разбъркайте. След това добавете кръгчетата аспержи и нарязания магданоз. Разбъркайте.
5. Сервирайте пилешките гърди, поляти обилно с лимоново-сметанов сос в голяма чиния. Върху тях подредете връхчетата аспержи.
Продукти
- 50 г масло
- 2 с.л. олио
- 6 бр. пилешки гърди (без кожа и кости)
- 6 глави лук шалот
- 30 г брашно
- 400 мл пилешки бульон
- 1 1/2 с.л. лимонова мащерка
- 12 бр. зелени аспержи
- 1 голям лимон, сок
- 200 г заквасена сметана
- 2 с.л. нарязан магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол