1. Поръсете пилешките гърди обилно със сол и черен пипер. Разтопете половината масло и добавете 1 с.л. олио в тенджера с двойно дъно. Запечатайте пилешките гърди за по 2 минути от всяка страна, до златисто. Извадете месото в чиния.

2. Обелете лука и го разрежете на четвъртини. Запържете го за 5-10 минути, в същата тенджера като добавите останалото масло и олио. В купичка разбъркайте брашното с 8 с.л. студен пилешки бульон, доп олучаването на гладка кашичка. Добавете останалия пилешки бульон при лука, а след това, при непрекъснато разбиване, добавете и сместа от брашно и бульон. Щом течността заври, добавете листенцата мащерка и върнете пилешките гърди в соса. Захлупете съда и гответе на слаб огън 20 минути.

3. Отрежете връхчетата на аспержите (10-15 см), а стъблото, без най-твърдата част, нарежете на кръгчета. Сварете нарязаните стъбла, както и връхчетата аспержи във вряща подсолена вода за 2-3 минути. Прецедете ги.

4. Щом месото е готово, добавете лимоновия сок и заквасената сметана и разбъркайте. След това добавете кръгчетата аспержи и нарязания магданоз. Разбъркайте.

5. Сервирайте пилешките гърди, поляти обилно с лимоново-сметанов сос в голяма чиния. Върху тях подредете връхчетата аспержи.

Продукти

  • 50 г масло
  • 2 с.л. олио
  • 6 бр. пилешки гърди (без кожа и кости)
  • 6 глави лук шалот
  • 30 г брашно
  • 400 мл пилешки бульон
  • 1 1/2 с.л. лимонова мащерка
  • 12 бр. зелени аспержи
  • 1 голям лимон, сок
  • 200 г заквасена сметана
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички