Пилешки бутчета във винен сос /coque au vin/

Пилешки бутчета във винен сос /coque au vin/

Начин на приготвяне:

1. Поръсете бутчетата с брашно и хубаво ги оваляйте в него. Сипете 1-2 с.л. олио в тенджера с дебело дъно и подредете бутчетата с кожата надолу. Запържете ги, като ги обръщате от всички страни, докато хванат златиста коричка.
2. Нарежете лука и чесъна на едро. Гъбите нарежете на четвъртинки. Морковът нарежете на кубчета. Нарежете бекона на парчета.
3. Извадете запърженото пиле в чиния. Пуснете бекона в тенджерата да се запържи. Добавете лука и чесъна и пържете около 2 минути. След това добавете гъбите, моркова и дафиновия лист. Овкусете със сол и разбъркайте.
4. Върнете пилешките бутчета в тенджерата, като ги подредите върху зеленчуците. Залейте с вино и пилешки бульон, до ръба на месото и зеленчуците. Захлупете тенджерата, намалете огъня и оставете яхнията да къкри в продължение на 15 минути.
5. Добавете предварително сварени дребни картофи в яхнията и варете около 5 минути. Разбъркайте брашното със съвсем малко студена вода в купичка и го добавете в яхнията. Разбъркайте. Съвсем накрая добавете граха. Щом яхнията е готова, извадете дафиновите листа от нея.
6. Нарежете ябълките на едри резени, като премахнете семките им. Разтопете бучка масло в тиган и пуснете ябълките. Поръсете с канела и захар. Пържете ябълките около 10 минути, като от време на време ги разтръсквате.
7. Сервирайте пилешко бутче със зеленчуци и много сос, гарнирано със запържени ябълки.

Продукти

  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 250 г гъби печурки
  • 1 голям морков
  • 4 горни пилешки бутчета
  • 1 с.л. брашно
  • олио
  • 100 г пушен бекон
  • 100 мл червено вино
  • 500 мл пилешки бульон
  • 2 дафинови листа
  • 400 г дребни картофи
  • 300 г замразен грах
  • сол и черен пипер

За ябълките:

  • 2 ябълки
  • бучка масло
  • щипка канела
  • 0.5 с.л. захар

Свързани рецепти