Пилешка яхния с ориз с боб
Рецепта от: Ейнсли Хариът
1. В дълбока тавичка пригответе маринатата, като смесите добре всички съставки. Оваляйте добре бутчетата в сместа, покрийте съда и поставете в хладилник най-малко за 2 часа.
2. Извадете бутчетата от хладилника поне 30 минути преди готвене. Загрейте 1 с.л. олио в широка тенджера или дълбок тиган. Изтръскайте излишната марината от бутчетата и ги запържете в съда за 10 минути, като ги обръщате периодично, докато месото се карамелизира от всички страни. Извадете бутчетата в чиния.
3. В съда от запържването на бутчетата сипете нарязания на ситно лук заедно с нарязаните на ленти чушки и запържете за 4-6 минути, като разбърквате периодично. След това добавете нарязаните на кубчета домати, остатъка от маринатата и кетчупа. Разбъркайте и залейте с бульон или вода. Добавете бахар, цялата люта чушка, дафинов лист, целите стръкове мащерка и разбъркайте отново. Оставете сместа да заври, след това намалете силата на огъня и оставете соса да къкри 10-12 минути.
4. Върнете пилето в съда заедно с отделилите се сокове. Захлупете и оставете яхнията да къкри на слаб огън още 15-20 минути, докато пилето е напълно готово. Дръпнете от огъня, извадете лютата чушка и поръсете с нарязан магданоз.
5. За ориза с боб запържете нарязания на ситно лук за 2 минути в тенджера с 1 с.л. олио и бучка разтопено масло. Добавете нарязания на ситно чесънДобавете предварително измития под студена течаща вода ориз и листенцата мащерка и разбъркайте. Добавете предварително прецедения боб от консерва, кокосовата сметана и цялата люта чушка. Овкусете с бахар и сол и добавете водата. Щом сместа заври, намалете силата на огъня и гответе 20-30 минути. Дръпнете от огъня и оставете ориза с боб да почине 5 минути, без да отваряте съда. Отстранете лютата чушка и опитайте на вкус. Ако е небоходимо, овкусете с още сол и черен пипер.
6. Сервирайте пилешките бутчета с ориз с боб. Поръсете с нарязан магданоз.
Продукти
- 6-8 пилешки бутчета (без кожа и кости)
- 1 глава лук
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 500 мл пилешки бульон или вода
- 2 узрели домата
- 1 с.л. доматен кетчуп
- 1 люта чушка Скоч боне
- 1 ч.л. смлян бахар
- 1 дафинов лист
- 1 ч.л. прясна мащерка
- 1 с.л. магданоз
- олио
- За маринатата:
- 2 с.л. соев сос
- 2 с.л. сос Уорчестър
- 3 скилидки чесън (нарязани на ситно)
- 1/2 с.л. червен пипер
- 1 пълна с.л. кафява захар
- 5 см корен джинджифил (нарязан на тънки филийки)
- 1 ч.л. нарязана прясна мащерка
- сол и черен пипер
- За ориза с боб:
- 1 с.л. олио
- 25 г масло
- 3 стръка пресен лук или 1 малка глава
- 2 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. смлян бахар
- 450 г дългозърнест ориз
- 2 стръка мащерка
- 400 г червен боб от консерва
- 125 г кокосова сметана
- 1 люта чушка Скоч боне
- 1 литър гореща вода
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол