Начин на приготвяне:

1. В хаванче счукайте семената кимион. Добавете джинджифила, рас ел ханут и шафрана и стрийте.
2. Поставете цяло добре измито и подсушено пиле в тава и втрийте подправките в него с ръце.
3. Загрейте малко олио в тажин и поставете цялото пиле. Добавете нарязания на едро лук и пръчката канела, и запържете пилето за 3 минути. След това посолете, добавете нарязания магданоз и сипете вода до ръба на съда. Захлупете съда и гответе пилето 50 минути, на средна температура, като от време на време го обръщате.
4. Извадете пилето в чиния, като хубаво го отцедите и го увийте в алуминиево фолио, за да остане топло. Усилете огъня и оставете соса да поври 5 минути. Отстранете вътрешността на соления лимон* и нарежете кората му на тънки лентички. Добавете ги заедно с останалите маслини и ги оставете да поврат още няколко минути. Ако има нужда, добавете още сол. Върнете пилето в соса, да се затопли.
5. За салатата измийте добре краставиците и домата и ги нарежете на дребни кубчета. Лукът също нарежете на ситно. Сложете зеленчуците в салатаи добавете нарязаните листа мента и магданоз. Овкусете със сол, марокански или бял винен оцет и зехтин. Разбъркайте добре.
6. Сервирайте пилето направо от тажина. Топете си хляб в соса.

*За да си направите солени лимони, измийте и подсушете добре 2 лимона. Разрежете всеки лимон на четвъртинки, но не до края, без да отделяте парчета. Поръсете с едра сол вътрешността на лимоните. Сипете 1 с.л. едра сол на дъното на стерилизиран буркан и поставете лимоните в него, като ги натиснете. Поръсете още 1 с.л. сол върху тях и затворете. Поставете буркана на тъмно и хладно място за 1 месец. Използвайте само кората на лимоните.

Продукти

За пилето:

  • 1 с.л. смлян джинджифил
  • 1 с.л. кимион
  • 2 с.л. рас ел ханут
  • 6 тичинки шафран
  • 1.5 кг цяло пиле
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 глави лук
  • 0.5 връзка магданоз
  • 1 пръчка канела
  • 1 солен консервиран лимон
  • 150 г зелени маслини без костилки
  • 2 марокански хляба

За салатата:

  • 3 краставици
  • 2 домата
  • 1 глава червен лук
  • 2 с.л. листа магданоз
  • 2 с.л. листа мента
  • 3 с.л. марокански оцет
  • 1 с.л. зехтин
  • сол

Свързани рецепти