Пиле с плънка от чесън и кестени

Пиле с плънка от чесън и кестени

Начин на приготвяне:

1. За плънката нарежете на ситно лука, чесъна и селърито. Запържете ги в тиган с 2-3 с.л. зехтин за около 4 минути. Добавете кедровите ядки и нарязаните кестени. Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте и гответе още 1-2 минути. Накрая добавете магданоза, разбъркайте и дръпнете от огъня. Добавете сварения ориз към плънката и разбъркайте.
2. Поставете обезкостеното пиле с кожата надолу върху лист хартия за печене. Поръсете със сол и черен пипер и поставете плънката по средата на месото, по дължина. Завийте месото на стегнато руло. Завържете рулото с готварски конец на няколко места. Полейте рулото с малко зехтин, поръсете сол и черен пипер. Хубаво втрийте подправките в месото. Поставете рулото в дълбока тавичка в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час. Увеличете температурата на 200 градуса и печете още 15-20 минути, до образуването на златиста коричка. Извадете месото и го оставете да си почине 15 минути.
3. За соса нарежете на ситно листата магданоз и обелената скилидка чесън. Сложете ги в купа и добавете оцета, разбъркайте. Добавете зехтина на струйка, като бъркате енергично, до получаването на по-плътна консистенция.
4. Нарежете пилешкото руло на дебели филии. Поднесете месото с магданозен сос.

Продукти

  • 1 голямо свободно отглеждано пиле
  • зехтин
  • сол и черен пипер

За плънката:

  • 0.5 лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък селъри
  • 50 г кедрови ядки
  • 75 г печени или варени кестени
  • 100 г сварен ориз
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • сол и черен пипер

За соса:

  • 1 връзка магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • 0.5 ч.л. пълнозърнеста горчица
  • 1.5 с.л. червен винен оцет
  • 5 с.л. зехтин

Свързани рецепти