Начин на приготвяне:

1. Разрежете пилето по гръбначната кост и го разтворете като пеперуда. Поставете го в дълбока чиния с кожата нагоре и го поръсете със сол и сумак. Нарежете на ситно консервирания лимон и обелените скилидки чесън. Поръсете ги върху пилето. Нарежете на едро стръковете мащерка и ги разпръснете върху месото. Поръсете с малко лимонов сок и оставете пилето да се маринова от 10 минути до 2 часа.
2. Обелете артишока, докато остане сърцевината му. Вместо суров артишок, може да използвате консервирани или замразени сърцевини. Поръсете я с лимонов сок, за да не почернее. Нарежете сърцевината на парчета. Нарежете картофите на парчета, а зелените маслини и обелените скилидки чесън оставете цели.
3. Загрейте дълбок тиган и сипете зехтин в него. Запържете пилето откъм кожата, до тъмнозлатисто. Извадете го. Сипете зеленчуците, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Добавете още зехтин. Върнете пилето върху зеленчуците.
4. Поставете съда в предварително загрята фурна на 220 градуса и печете 20 минути.
5. Поръсете ястието с нарязан на ситно магданоз и лимонов сок.

Продукти

  • 1 малко пиле
  • 5 с.л. зехтин
  • 4 стръка мащерка
  • 1 ч.л. сумак
  • 1 лимон
  • 1 солен консервиран лимон
  • 1 лимон
  • сок
  • 2 скилидки чесън

За зеленчуците:

  • зехтин
  • 3 артишока
  • 0.5 кг картофи
  • 150 г зелени маслини без костилки
  • 2 скилидки чесън
  • сол и черен пипер
  • магданоз

Свързани рецепти